Kabinet: nog geen zorg over fraude in Nederlands voetbal

Print
Het kabinet vreest vooralsnog niet dat het Nederlandse profvoetbal net zo verwikkeld is in matchfixing en fraude als het Belgische lijkt te zijn.

Minister Bruno Bruins (Sport) en zijn collega Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) hebben nog geen aanwijzingen van zulke praktijken in Nederland.

Geen signalen
"Maar met dit soort berichten ben ik natuurlijk altijd alert", zegt Bruins. Hij sluit niet uit dat er "wel nieuwsberichten komen". De minister wacht het onderzoek van de Belgische politie en justitie eerst maar eens af. "Zij zitten er daar bovenop en ik volg dat. Daar laat ik het maar even bij."

Ook Grapperhaus is "altijd open" voor dergelijke signalen over het Nederlandse voetbal. "Maar vooralsnog hebben we die signalen niet."

ING
Het omkoopschandaal in het Belgische voetbal is voor ING geen reden om de scheidsrechters in België niet meer te sponsoren. Bij dat schandaal zijn ook twee topscheidsrechters betrokken. De arbiters in het Belgische betaalde voetbal hebben het ING-logo op hun mouw.

ING laat weten niet alleen de scheidsrechters in het profvoetbal, maar alle leidsmannen in het Belgische voetbal te sponsoren. Daaronder vallen ook duizenden vrijwilligers, stelt de bank. "Wij zien op dit moment geen reden om deze verbinding met het Belgische voetbal ter discussie te stellen."

Behalve de scheidsrechters sponsort ING ook de Belgische nationale voetbalploeg.