Ambtenaren slepen gemeente Maastricht voor rechter

Print
Ambtenaren slepen gemeente Maastricht voor rechter

Het pand in Heerlen staat klaar voor ambtenaren uit Sittard-Geleen, Heerlen en Maastricht. Afbeelding: Peter Schols

De ambtenarenvakbonden starten een kort geding tegen de gemeente Maastricht over de regeling voor ambtenaren die naar SSC-ZL moeten.

SSC-ZL is het Shared Service Center Zuid-Limburg, het nieuwe gezamenlijke ambtenarencentrum van de steden Heerlen, Sittard-Geleen en Maastricht. Diensten als inkoop, ICT en personeels- en salarisadministratie worden gebundeld in een pand in Heerlen.
 
Verzet
Tientallen Maastrichtse ambtenaren verzetten zich tegen de krachtenbundeling. Aanvankelijk omdat het volgens hun berekeningen geen kostenbesparing of kwaliteitsverbetering oplevert, maar nu ook omdat het sociaal plan en de arbeidsvoorwaarden  voor de ambtenaren die naar het dienstencentrum moeten, eenzijdig door de gemeente en SSC-ZL zijn vastgesteld.
 
Versobering
Volgens CNV-bestuurder Huub Verbeek houden het dienstencentrum en de gemeente zich niet aan de afspraak dat de leden van de bonden vooraf over de concept-regelingen geraadpleegd zouden worden. Hij stelt dat er sprake is van een eenzijdige versobering van de arbeidsvoorwaarden. Ambtenaren beschouwen bijvoorbeeld de vastgestelde reiskostenvergoeding als een sigaar uit eigen doos. Dat scheelt hen ongeveer 2.000 euro per persoon op jaarbasis, hebben ze uitgerekend.
 
De achterban van de vakbonden heeft de regelingen bijna unaniem verworpen. Pogingen van de vakbonden om te overleggen met wethouder personeelszaken Jim Janssen zijn mislukt.
 
Ondernemingskamer

Ook de ondernemingsraad van de gemeente ligt met de werkgever in de clinch. De gemeente heeft meerdere negatieve adviezen van de OR naast zich neergelegd en gaat nu toch ambtenaren naar Heerlen sturen. De OR stelt echter dat zoiets pas mag als er overeenstemming is over de arbeidsvoorwaarden. Die kwestie dient op 7 november bij de Ondernemingskamer in Amsterdam.
 
Wethouder Jim Janssen respecteert de stap naar de rechter van zijn ambtenaren, "maar de wet staat toe dat de regelingen eenzijdig worden vastgesteld als we er onderling niet uitkomen. Daarom zie ik de rechtszaken met vertrouwen tegemoet.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen