Van Basten weg bij wereldvoetbalbond FIFA

Print
Van Basten weg bij wereldvoetbalbond FIFA

Afbeelding: EPA

Marco van Basten stopt eind deze maand als Chief Officer for Technical Development bij de FIFA. Hij zegt meer tijd met zijn familie te willen besteden.

Van Basten verliet twee jaar geleden de KNVB, waar hij assistent-trainer was van toenmalig bondscoach Danny Blind, voor een rol bij de FIFA.

Volgens de wereldvoetbalbond vertrekt Van Basten met wederzijds goedvinden. 

Mijlpaal
Van Basten kijkt met tevredenheid terug. "Het was een mooie en leerzame periode voor mij", aldus de oud-spits, die in 1988 met het Nederlands elftal Europees kampioen werd. "Ik heb het voetbal kunnen beïnvloeden op een geheel andere manier dan ik gewend was. Het WK in Rusland de afgelopen zomer met de introductie van de VAR op dit toernooi was een mijlpaal.''

Namens de FIFA noemde Zvonimir Boban de invloed van Van Basten groot. "Dankzij hem zijn we in staat geweest belangrijke nieuwe ontwikkelingen door te voeren."

Voordat hij bij de FIFA aan de slag ging was Van Basten coach van Ajax, Heerenveen, AZ en het Nederlands elftal. Als speler kwam hij uit voor Ajax en AC Milan. 'San Marco' won met Milan twee keer de Europa Cup 1, nu Champions League geheten. Hij werd drie keer uitgeroepen tot de beste van Europa en twee keer tot de beste van de wereld.