Sittard-Geleen moet fors bezuinigen: woonlasten met tientallen euro's omhoog

Print
Sittard-Geleen moet fors bezuinigen: woonlasten met tientallen euro's omhoog

Afbeelding: iStock

Sittard - Het stadsbestuur stelt een reeks harde maatregelen voor om de begroting 2019 rond te krijgen en ook het meerjarenperspectief op orde te krijgen. Een tekort van 11 miljoen euro in 2019 wordt opgelost met bezuinigingen en een woonlastenverhoging van totaal 5 procent. Dan gaat het om een gemiddelde stijging van de totale woonlasten voor inwoners met 37 euro.

Dat blijkt uit de vrijdagmiddag voorgestelde begroting 2019 van Sittard-Geleen.  

Groenonderhoud
Een aantal maatregelen voor korte- en langere termijn springen in het oog. Zo wordt het onderhoud van de openbare ruimte in heel de gemeente, inclusief de centra, verlaagd naar het wettelijke minimum. Ook wordt er onder meer bezuinigd op digitalisering van de gemeentelijke organisatie, op ondersteuning van nieuwe economische ontwikkelingen en op subsidiëring van sport (regionale en nationale trainingscentra op de Sportzone Limburg).

Muziekonderwijs
Bedoeling is verder de subsidie voor dans- en muziekonderwijs (Artamuse) geheel te stoppen. Dat zou het einde van de muziekschool kunnen betekenen en het definitief niet doorgaan van de voorgenomen fusie van Artamuse met cultuurbedrijf De Domijnen. Bedoeling is wel dat er een mogelijkheid komt voor fanfares, harmonieën en brassbands om eigen muziekonderwijs te verzorgen.

Zwembad
Verder hopen B en W op termijn een miljoen euro exploitatielasten te besparen door zwembad De Nieuwe Hateboer in Sittard te privatiseren. Dat zou onderdeel moeten worden van een vakantiepark met bungalows in het groen aan de Sportcentrumlaan.

Gemeentehuis
Grote projecten worden naar verwachting uitgesteld. Er wordt opnieuw gekeken naar de plannen voor de gemeentelijke huisvesting. Binnen enkele weken wordt besloten of de aankoop van het Kloosterkwartier in Sittard voor vestiging van het gemeentelijke bestuurscentrum nog wel doorgaat.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →