Moszkowicz doet aangifte tegen Maastrichtse historicus

© ANP

Bram Moszkowicz gaat aangifte doen tegen de Maastrichtse historicus Paul Bronzwaer "wegens smaad en laster."

Redactie

Dat zegt zijn advocaat Herman Loonstein tegen NRC. "Mogelijk komt daar, als ik alles bekeken en beluisterd heb, ook antisemitisme bij."

KampverledenBronzwaer raakte in opspraak vanwege zijn uitspraken die in het vorige week week verschenen boek De Bokser. Het leven van Max Moszkowicz werden opgeschreven door NRC-journalist Marcel Haenen. Hij zette twijfels bij het kampverleden van Moszkowicz senior en zei hem er van te verdenken "een soort Holocaust-exploitant" te zijn.

Bronzwaer zei later dat hij slordig geciteerd was door Haenen, en dat hij een transcript van het gesprek later niet goed gelezen heeft. "Ik had die zin moeten veranderen in: 'Er werd verteld dat hij een soort Holocaust-exploitant was'.''

Lees ook: Kampverleden Moszkowicz: Bronzwaer betreurt 'misverstand'

Bram Moszkowicz zegt tegen de krant dat hij aanvankelijk twijfelde of hij aangifte wilde doen. "Ik heb besloten het toch te doen. Mijn vader kan zichzelf niet meer verdedigen. Wat heeft meegespeeld is dat de man een historicus met een zeker aanzien is, niet zomaar iemand. Ook de toon waarop Bronzwaer zijn beweringen deed, vastgelegd op een door Haenen gemaakte geluidsopname heeft meegespeeld."

Lees ook: Max Moszkowicz, een outsider in Maastricht

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal