Pimp je camping met gratis professionele hulp

Frank Verkoijen gaat de eigenaren van de circa honderd campings in Noord-Limburg een analyse van hun bedrijf aanbieden.

Frank Verkoijen gaat de eigenaren van de circa honderd campings in Noord-Limburg een analyse van hun bedrijf aanbieden.© Lé Giesen

Een ‘campingdokter’. Iemand met verstand van deze toeristische bedrijfstak die in opdracht van de regio Noord-Limburg alle campings doorlicht. Frank Verkoijen uit Venlo heeft twee jaar voor de klus. "We willen de sector weer in beweging brengen.”

Angela Janssens

Pimp uw camping met gratis professionele hulp. Dit is het aanbod aan alle eigenaren van de circa honderd campings (van minicamping tot bungalowpark en alles wat ertussen zit) in het gebied van Mook tot Beesel. Uit onderzoek is gebleken dat veel campings in de regio Noord-Limburg kwalitatief aan de onderkant zitten. Eigenaren haken af, omdat hun product bijvoorbeeld niet onderscheidend genoeg is voor de moderne toerist en ze niet weten hoe het tij te keren.

Gratis advies"Permanente bewoning, campings waar veel arbeidsmigranten wonen; allemaal een teken aan de wand”, zegt Frank Verkoijen. De functie die de Venlonaar in opdracht van de regio Noord-Limburg gaat uitvoeren, heet officieel ‘vitaliteitsmanager’. "Ik ga alle campings zo veel mogelijk bezoeken. Het is op vrijwillige basis, dus ik zal niet overal welkom zijn. Maar wie wil, krijgt een analyse van zijn camping. Zaken als bezettingsgraad, omzet, hoe vitaal is het bedrijf, en is het voor de toerist van nu onderscheidend genoeg, komen aan bod. Natuurlijk moet een camping bereid zijn mij van cijfers te voorzien. Dat zal soms een dingetje zijn. Kwestie van vertrouwen. Ze krijgen er gratis advies en mogelijk hulp van experts voor terug.”

Dat laatste wordt maatwerk. Elke campingbaas is anders. Verkoijen: "Sommige eigenaren moeten minder vaak op hun grasmaaimachine zitten en zich focussen op - bijvoorbeeld - (online) marketing. Een ander moet zich meer onderscheiden. Die heeft een prima verzorgde camping, maar er is niets wat het bedrijf uniek maakt. Je moet ook iets te verkopen hebben.”

ExpertsVerkoijen beschikt over een poel van experts die na de analyse kunnen helpen. "Toekomstplannen doorrekenen, een marketingplan opstellen, een eigenaar naar een andere toekomst coachen; alles is mogelijk.” Want het kan ook zijn dat het advies luidt: "Stop met deze camping.”

"Nederland heeft een overschot aan kampeerplaatsen. De toerist kan kiezen uit de beste plekken. Sommige campings redden het gewoon niet. Kan ook zijn dat de eigenaren zestigplussers zonder opvolgers zijn. Dan kijken we samen naar andere mogelijkheden. Het bordje ‘camping’ weghalen en er tijdelijk arbeidsmigranten huisvesten bijvoorbeeld”, zegt Verkoijen, die ook contacten bij gemeenten onderhoudt en daardoor kan bemiddelen. "De regio Noord-Limburg vindt dat campings van groot belang zijn voor zowel economie als werkgelegenheid. Vandaar dit tweejarig project om de goede bedrijven nog beter te maken en een andere bestemming te vinden voor campings die nu aan de onderkant zitten en daar zonder hulp ook nooit meer uit komen.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee