Wijkfeest als alternatief voor slecht lopende kermis in Roermondse wijken

Print
Wijkfeest als alternatief voor slecht lopende kermis in Roermondse wijken

Afbeelding: John Peters

Er valt voor kermisexploitanten geen droog brood meer te verdienen in de Roermondse wijken. Gemiddeld kost het de gemeente vierduizend euro om überhaupt een paar attracties te krijgen. Een alternatief is in de maak.

De kermis handhaven of kiezen voor een wijkfeest. Roermond wil wijken straks zelf laten bepalen of ze de kermis willen behouden of dat ze liever geld krijgen om er een leuk evenement mee op te zetten.

Minder bezoekers
Reden voor de koerswijziging is een evaluatie van de kermissen. Die leert dat de kermissen in wijken steeds minder bezoekers trekken en het erg lastig is exploitanten te vinden die er nog met attracties willen staan, omdat er voor hen niks te verdienen valt.

Voor Leeuwen, Maasniel, Asenray, Boukoul en Asselt schrijft al jaren geen enkele exploitant in en betaalt de gemeente iemand om met een paar attracties te komen.

Keuze
Gemiddeld telt de gemeente per wijk vierduizend euro neer. Alleen voor Swalmen en in mindere mate voor Herten is nog interesse. Hoewel er nog geen officieel voorstel ligt en het onderwerp kermis louter naar aanleiding van de evaluatie woensdag in een commissie is besproken, is het duidelijk dat wijken straks mogen kiezen.

Of de huidige situatie handhaven of met een financiële bijdrage van de gemeente zelf onder bepaalde voorwaarden een evenement organiseren. Maatwerk wordt voor de wijken het toverwoord.

Verplaatsen
De twee kermissen met carnaval en in het voorjaar in de binnenstad trekken genoeg bezoekers, maar er is wel een fikse daling aan inschrijvingen. Reden waarom de Markt eerder al als kermisplein is gesneuveld. Vanuit de horeca aan Stations- en Munsterplein zijn er afgelopen jaar bezwaren tegen de voorjaarskermis geuit.

Omzetten lopen terug, omdat terrassen niet gebruikt kunnen worden en restaurants ervaren overlast van luidruchtige en dronken jongeren. Ook omwonenden klagen over overlast. Vandaar de suggestie vanuit die zijde om de kermissen te verplaatsen buiten de stad of helemaal te schrappen.

Van Rey
Verplaatsing wordt echter een moeilijke, omdat een quick scan geen alternatieve locaties heeft opgeleverd en de kermisexploitanten ook niet weg willen uit de binnenstad. Voor de politiek is het ondenkbaar dat de kermis verdwijnt uit het centrum, zo bleek tijdens de commissievergadering.

"Horeca en kermisexploitanten moeten met elkaar om de tafel. Het zijn geen tegenpolen. Ze hebben er samen belang bij", zo verwoordde Jos van Rey namens  de LVR de algehele mening dat de kermis in de binnenstad wel een kwaliteitsimpuls moet krijgen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →