14 maanden cel geëist tegen ‘hardleerse hennepkweker’ uit Stramproy

Print
14 maanden cel geëist tegen ‘hardleerse hennepkweker’ uit Stramproy

De loods in Stramproy waar in juni brand uitbrak. Afbeelding: De Limburger

Stamproy - Voor de rechtbank in Roermond heeft het Openbaar Ministerie vrijdag veertien maanden gevangenisstraf geëist tegen de 65-jarige M.L. uit Stramproy.

Bij een inval op zijn boerenerf aan de Grensweg in Stramproy vond de politie op 29 juni een hennepkwekerij met 342 moederplanten en bijna 4.000 hennepstekken. De kwekerij was ondergebracht in een gierkelder onder een loods. 

Volgens de politie en justitie is L. erg hardleers. Hij stond al twee keer eerder voor de rechter. 

Brand
De politie betrapte hem voor de derde keer nadat de brandweer op 29 juni was uitgerukt vanwege een brandmelding bij de boerderij van L. op steenworp afstand van de grens met België.

In de loods bleek een aantal pallets in brand te staan. De hulpdiensten roken een sterke henneplucht. Die bleek vanuit een gierkelder te komen.

Ziekte
De verdachte zei voor de rechtbank dat hij de loods aan een onbekende had verhuurd. Hij had daar geen bewijzen voor en de naam van de huurder kon hij ook niet noemen.

Wel zou hij nadrukkelijk de afspraak hebben gemaakt dat hij geen illegale praktijken op zijn erf zou dulden. Door ziekte zou hij niet in staat zijn geweest om te controleren wat de huurder in en onder de loods deed.

Vrijspraak
De officier van justitie geloofde weinig van het verhaal. L.  liep in juni nog in de proeftijd van een eerdere veroordeling. De drie maanden voorwaardelijke celstraf die de rechter hem toen oplegde, moet hij, als het aan het OM ligt, alsnog uitzitten. Hij zou bij zijn laatste veroordeling ook een forse ontnemingsvordering hebben gekregen die tot grote financiële problemen hebben geleid. 

Advocaat Suzanne Kurvers vindt dat de rechtbank haar cliënt moet vrijspreken nu niet is vast komen te staan dat hij enige bemoeienis heeft gehad met het kweken of stekken van hennepplanten. 

De uitspraak is op 26 oktober. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →