Anonieme getuigenis scheidsrechter: 'Bijna elk duel is voor de aftrap al gespeeld'

Print
Anonieme getuigenis scheidsrechter: 'Bijna elk duel is voor de aftrap al gespeeld'

Afbeelding: iStock

Een scheidsrechter die verbonden is aan de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft in een anoniem interview met RTLinfo nog wat olie op het vuur gegooid. Volgens de arbiter voelt hij zeer regelmatig druk van spelers en clubvoorzitters als hij een wedstrijd moet fluiten.

"Er is bijna geen enkele wedstrijd in België die niet besmet is. Veel wedstrijden zijn vooraf al gespeeld", zo verklaart de geïnterviewde scheidsrechter tegenover RTL.

Volgens hem zijn het vooral clubbestuurders die wedstrijden manipuleren. "Niet de arbiters zelf, maar de voorzitters onderling bekonkelen vooraf het verloop van een wedstrijd of de uitslag."

Belazeren
Volgens de anoniem gebleven scheidsrechter zijn manipulaties duidelijk zichtbaar tijdens de wedstrijden. "Bijvoorbeeld wanneer een ploeg heel het seizoen met dezelfde ploeg heeft gespeeld, en dan plots in de beslissende fase met jonge voetballers gaat spelen. Of als een speler een enorme kans mist of een doelman zwaar in de fout gaat. Dat is vooraf afgesproken."

"Hoe het gebeurt? Soms betaalt de voorzitter van de ene ploeg de winstpremie van de verliezende ploeg. Ploegen krijgen dus winstpremies om te verliezen. Dan heb ik het over eerste klasse, maar net zo goed over derde provinciale. Maar een scheidsrechter trekt nooit naar een wedstrijd met als doel de boel te belazeren."

Berichtjes via Facebook of WhatsApp
"We worden onder druk gezet en hebben soms gewoon geen keuze. Ze proberen ons te beïnvloeden met cadeaus, berichtjes via Facebook of WhatsApp, een direct of indirect telefoontje. Soms maken ze ons duidelijk dat een bepaalde ploeg moet winnen en dat we bijvoorbeeld niet meer welkom zouden zijn op bepaalde plaatsen als dat niet zou gebeuren. Soms krijgen we in aanloop naar duels berichten van spelers of voorzitters. 'We kennen elkaar. Ik heb zoveel punten nodig of je mag me geen gele kaart geven', zulke zaken passeren dan de revue."

Op de dag van een wedstrijd, stijgt de spanning. "We worden dan ontvangen door de verantwoordelijke voor de scheidsrechters. Zij moeten ons dan duidelijk maken hoe de wedstrijd moet verlopen. Daar begint de druk écht. Dan komt de voorzitter binnen in de kleedkamer, schudt hij ons de hand en maakt hij ons nog eens duidelijk wat er moet gebeuren. Na de wedstrijd gaan we dan naar een restaurant, verschijnt er een goede fles op tafel, volgen er filmtickets of concerttickets. Dat is indirecte corruptie."