Beekdaelen Lokaal via slimmigheidje op plek één bij verkiezingen

Burgemeester van Nuth Désirée Schmalschläger mocht vrijdag de lootjes trekken.

Burgemeester van Nuth Désirée Schmalschläger mocht vrijdag de lootjes trekken. © bas quaedvlieg

De volgorde van de kieslijst voor de herindelingsverkiezingen van Beekdaelen is bekend. Deze wordt deels bepaald via de wet en deels via loting.

Ruben van Erp

Het had niet veel gescheeld of Beekdaelen Lokaal had vrijdagmiddag in de koker gezeten om te loten voor de plekken zes tot en met acht op de kieslijst voor de herindelingsverkiezingen van 21 november.

Maar door de voorlichting van de Kiesraad ging bij de partij tijdig een lichtje branden. En dus staat Beekdaelen Lokaal op plek één. De achtste en laatste stek is voor VitaalBeekdaelen. Wie bepaalt eigenlijk deze volgorde en wat valt op aan de kandidatenlijsten?

RegelsBij een herindeling is de gemeente met de meeste inwoners verantwoordelijk voor het organiseren van de verkiezingen. Dat is in dit geval Nuth.

Bij het bepalen van de volgorde van de lijst hebben de partijen die al zitting hebben in de raad van de organiserende gemeente voorrang. Zij worden genummerd op volgorde van het behaalde aantal stemmen bij de laatst gehouden gemeenteraadsverkiezingen. De overige ingeschreven partijen zijn afhankelijk van een loting.

AkteMet 1.715 stemmen was Burgerbelangen in 2014 de grootste in Nuth. Maar die partij is samen met drie andere partijen uit Nuth gefuseerd tot Beekdaelen Lokaal. Een fusie, naamwijziging of wijziging van de statuten maakt voor de volgorde van de kieslijst niet uit.

Maar Beekdaelen Lokaal wilde een nieuwe oprichtingsakte laten opstellen en dan is formeel sprake van een nieuwe partij. Dat zou deelname aan de loting oftewel een lagere positie beteken. "Tijdens de voorlichting van de Kiesraad werd ons dit duidelijk", zegt Henk Reijnders van de partij. "Toen zijn we dus verdergegaan op de oude akte van Burgerbelangen. Het is nogal een verschil of je op één of zeven staat. Dan moet je slim zijn."

VolgordeEn dus staat Beekdaelen Lokaal nu op één, gevolgd door CDA, VVD, GroenLinks en PvdA. Als voorzitter van het centraal stembureau mocht burgemeester van Nuth Désirée Schmalschläger vrijdag loten voor de plekken zes tot en met acht. Het meeste geluk had D66, gevolgd door Vernieuwingsgroep en VitaalBeekdaelen.

Verder vallen nog twee zaken op aan de partijlijsten. Het CDA heeft als enige partij kandidaten uit alle vijftien kernen. En er is slechts één vrouwelijke lijsttrekker: Clasina Debets van GroenLinks.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee