Oktoberfeest: 'Niets komt ook maar in de buurt van Sittard'

Print

Afbeelding: Annemiek Mommers

Sittard - Op een zwoele oktoberavond is vrijdagavond in Sittard met de oktoberparade de aftrap gegeven voor de oktoberfeesten.

Afgeladen terrassen op de Markt en een zee van blote knieën onder dirndls en lederhosen. Aangevoerd door de Sittardse harmonie St. Joseph tuigen oldtimers, Belgische kampioenspaarden met ledverlichte bloemenkransen, tractoren met wagens waar vanaf hossende dames in dirndls uitbundig zwaaien en mobiele houten stubes versierd met blauwwit geblokte vlaggen, tijdens de jaarlijkse parade door het centrum van Sittard.

Knallen
Gadegeslagen door toeschouwers die rijen dik op de Markt en langs de Paardestraat staan. De muziek van fanfares en harmonies wordt afgewisseld met Duitstalige muziek die uit de speakers op iedere wagen knalt. "Ik sta hier elk jaar", roept een man met een biertje in de hand boven de muziek uit. "Bijna iedere stad heeft nu een Oktoberfest, maar er is niets wat ook maar in de buurt komt bij Sittard.”

Opvallend zijn de deelnemers uit Duitsland en Oostenrijk, die uitgenodigd zijn om de band met beide landen te benadrukken. De Oostenrijkse groep Krampus uit Oostenrijk schrikt de toeschouwers op met hun beestachtige folklorekostuums. Die StadsGarde uit Duitsland loopt met honderd deelnemers mee.

Sluitstuk van de parade is de nieuwe Miss Oktoberfeest 2018 Veerle Smets op haar eigen praalwagen die rijdt haar naar de paviljoens rijdt. Daar gaat de parade haast naadloos over zes dagen lang feestgedruis.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →