Forse stijging visumaanvragen: halve wereld ontdekt Nederland

© ANP XTRA

Het aantal visumaanvragen stijgt fors. Nederland is vooral populair bij toeristen en zakenmensen uit Azië, Midden-Oosten en Afrika.

AD/Hanneke Keultjes

Het aantal visumaanvragen dat Nederland tussen 2011 en 2017 heeft gekregen, is met 45 procent van 428.000 naar 621.000 gestegen. Vooral in Azië, het Midden-Oosten en Afrika is ons land populair.

De meeste aanvragen kwamen uit Turkije, India, Rusland, China en Indonesië. Die top 5 was vorig jaar goed voor bijna 50 procent van alle visumaanvragen, blijkt uit onderzoek van SEO Economisch Onderzoek in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Negatieve gevolgenDe reizigers uit verre landen leveren Nederland meer dan 300 miljoen euro per jaar op. Ze kopen spullen, gaan eten in restaurants en slapen in hotels. Maar de stroom bezoekers heeft ook negatieve gevolgen, zo waarschuwen de onderzoekers. Niet alleen kan het grote aantal toeristen ten koste gaan van de leefbaarheid, er zijn ook zorgen over illegale migratie. Alleen al vorig jaar werden meer dan 24.000 verzoeken afgewezen. Het risico was te groot dat mensen met een visum zouden binnenkomen om vervolgens in de illegaliteit te verdwijnen.

VeiligheidOok zijn er zorgen over de nationale veiligheid. Met zoveel reizigers groeit de kans dat er iemand tussen zit met een terroristisch motief. Cijfers over aanvragen waarbij sprake was een veiligheidsrisico of zo’n gevaar juist over het hoofd werden gezien, zijn geheim en waren niet beschikbaar voor het onderzoek.

De onderzoekers stellen verder dat Nederland voor de veiligheid steeds meer afhankelijk is van andere landen binnen het Schengengebied. Hoe streng de regels hier ook zijn, veel reizigers komen via andere EU-lidstaten binnen en mogen vervolgens zonder controle doorreizen naar Nederland. Dat betekent ‘op zijn minst dat Nederland minder directe controle heeft over de risico’s op het gebied van veiligheid’, waarschuwen de onderzoekers. Volgens minister Stef Blok doet Buitenlandse Zaken ‘geen concessies aan veiligheid’. "Ook in een modern visumproces is en blijft zorgvuldigheid het sleutelwoord.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee