Tunnel bij brouwerij Gulpen ‘geen reëel alternatief’

© Rob Oostwegel

Een tunnel met leidingen tussen de gebouwen van de brouwerij in Gulpen is geen reële optie.

René Willems

Gulpener heeft die optie serieus laten onderzoeken, zegt directeur Jan-Paul Rutten. De uitkomst daarvan is volgens hem duidelijk: de kosten, maar ook de risico’s zijn voor een relatief klein bedrijf als Gulpener niet te behappen: "Het zou de continuïteit van onze onderneming in gevaar brengen."

VerbindingenOmwonenden van het bedrijf zien in zo’n tunnel een alternatief voor de geplande leidingbrug over de Rijksweg. Gulpener wil aan de overkant van die drukke straat een nieuw brouwhuis laten bouwen.

Daarbij moeten verbindingen worden gemaakt tussen het nieuwe brouwhuis en de technische installaties op de huidige locatie. Het gaat alles bij elkaar om zo’n veertien leidingen. Gulpener wil die over de Rijksweg heen leggen.

UitzichtDe gemeente heeft de brouwerij gevraagd om de mogelijkheid van een tunnel alsnog te bekijken. Buurt­bewoners zijn bang dat de geplande brug straks hun uitzicht belemmert. Het college van B en W wil dat het bedrijf uitzoekt of dat inderdaad een reële optie is.

Volgens Rutten is dat al gebeurd: "Tijdens onze informatieavond is die tunnel opnieuw genoemd door mensen uit de buurt. We hebben toen meteen besloten om dat te laten onderzoeken, zodat duidelijk wordt of dat kan."

DuurDe conclusies van het adviesbureau zijn duidelijk: niet doen. "Technisch kan alles", zegt Rutten. "We zijn in staat om metrobuizen te graven onder een stad als Amsterdam. Dan moeten we toch zeker een tunnel kunnen maken onder de Rijksweg in Gulpen. Maar het is de vraag of het verstandig is. Het wordt enorm duur. Ik weet niet of wij dat kunnen opbrengen."

Het is bovendien een riskante onderneming, vreest Rutten: "Je moet diep de grond in, zeker zes of zeven meter. Dan zit je in het grondwater, zodat je moet gaan bemalen. We weten niet welke gevolgen dat heeft voor de omgeving; er is een reële kans dat monumentale panden in de buurt gaan verzakken."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee