Weer breekt opnieuw records: nog nooit zo laat in oktober zo warm

In de Heerlense wijk Welten zoekt een man met zijn rollator even de schaduw op.

In de Heerlense wijk Welten zoekt een man met zijn rollator even de schaduw op.© Bas Quaedvlieg

Het wordt een uitzonderlijke nazomerdag zaterdag, laat weervrouw Diana Woei van Weerplaza weten via Twitter. Vrijdag sneuvelden al diverse dagrecords, maar de dertiende oktober zet er nog een paar op scherp. Het was nog nooit zo laat in de maand oktober zó warm.

Redactie

Vrijdag liepen de maxima uiteen van 18,3 graden in het Waddengebied tot 25,7 graden in Arcen. De respectievelijke record voor die plaatsen stamden, met 18,2 en 23,8 graden, nog uit de jaren 1990 en 2005.Bekijk ons fotoalbum op Facebook

In de nacht van vrijdag op zaterdag was het zeer zacht in het noorden van Limburg, waar het kwik 14,3 graden aantikte. Langs de kust werd het zelfs 17,6 graden. Dat is sinds de aanvang van de metingen nog nooit op de 13de voorgekomen, weet Woei.

Zomerse waardenDe temperatuur stijgt zaterdagmiddag op veel plaatsen naar de zomerse waarde van 25 graden en daarmee gaat ook dat dagrecord aan diggelen. De maximumtemperaturen liggen tussen de 24 graden aan de kust en 27 graden in het oosten en zuidoosten van ons land.

Bij dat extreem stralende weer hoort nauwelijks bewolking. Af en toe trekken wat sluierwolken over, maar daar blijft het bij. Morgen begint op dezelfde manier, alleen verdrijven buien vanuit het westen de warmte in de loop van de dag. Al met al hebben we met 21 tot 24 graden niets te klagen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee