Eerbetoon aan bemanning neergestorte bommenwerper in Eygelshoven

© Arnaud Nilwik

Met gepast militair vertoon is zaterdag op de Rooms-Katholieke begraafplaats in Eygelshoven een monument onthuld ter nagedachtenis aan de bemanning van een in de oorlog neergestorte bommenwerper.

Merel Visscher

Het is zondag precies 75 jaar geleden dat vijf jonge Amerikanen omkwamen toen hun vliegtuig op de grens werd neergehaald.

Black ThursdayIn de Amerikaanse luchtmachtgeschiedenis staat die dag in 1943 te boek als ‘Black Thursday’; zestig bommenwerpers werden neergeschoten door de Duitsers. Er waren ook vijf overlevenden onder de bemanning, die met een parachute ontsnapten maar meteen door de Duitsers tot krijgsgevangene werden gemaakt. Zij keerden na vrijlating terug naar de Verenigde Staten.KleindochterVan één van hen was ook de kleindochter aanwezig bij de ceremonie. Zij onthulde samen met burgemeester Jos Som van Kerkrade het monument.

Het initiatief voor het monument is van Eygelshovenaar Wim Slangen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee