Onderhouden van monumenten wordt verplicht in Roermond

Hoeve Straterhof in Asenray.

Hoeve Straterhof in Asenray.© De Limburger/John Peters

De gemeente Roermond gaat onderhoud van monumenten verplicht stellen in de zogeheten Erfgoedverordening.

Gertie Driessen

Dat betekent dat eigenaren van panden die op de gemeentelijke monumentenlijst staan op straffe van boetes gedwongen kunnen worden om hun eigendom in fatsoenlijke staat te houden.De gemeente kan zo voorkomen dat monumentale panden op een gegeven moment instorten, simpelweg omdat de eigenaar geen onderhoud meer pleegt.

ErfgoedMet de toevoeging van deze onderhoudsplicht aan de verordening volgt Roermond het landelijke model van de Vereniging van Nederlande Gemeenten . De aanpassing vindt plaats op aandringen van de stichting Ruimte, hoeder van het (cultureel) erfgoed in Roermond.StraterhofDie stuurde in juni een brandbrief over hoeve Straterhof in Asenray. Het dak van de schuur - onderdeel van het gemeentelijk monument - was ingestort, waardoor ze als verloren moest worden beschouwd. Tot grote frustratie van de stichting, die al veel eerder waarschuwde dat er dringend onderhoud nodig was. "Wat is het nut van een gemeentelijke monumentenlijst als de gemeente niet kan voorkomen dat panden in verval raken", vroeg ‘Ruimte’ zich af.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee