Twan Huys: Ik wilde deze rel totaal niet

Uiteindelijk komt activist Afriyie toch aan tafel bij Twan Huys.

Uiteindelijk komt activist Afriyie toch aan tafel bij Twan Huys. © Screenshot RTL

Twan Huys heeft een reactie gegeven op alle commotie die ontstond nadat Jenny Douwes vrijdagavond weigerde aan tafel te gaan met pietactivist Jerry Afriyie in RTL Late Night.

AD

"Een afspraak die wij gemaakt hadden, is niet nageleefd en daar is iets anders voor in de plaats gekomen. Daar kun je als redactie niet zo heel veel aan doen", aldus Huys.

Afriyie, voorman van de anti-zwartepietbeweging, zat aanvankelijk niet aan tafel bij Twan. Hij moest plaatsnemen in het publiek omdat Jenny Douwes, het boegbeeld van de blokkeerfriezen, had aangegeven niet live met haar tegenstander in debat te willen.GelijkHuys kwam daar tijdens de uitzending op terug: "Iedereen is gelijk, dus ik wil graag met beide partijen praten." Douwes reageerde gepikeerd: "Twan, jij hebt je woord gegeven, dan had je dat niet moeten zeggen."De twee gingen toch met elkaar in debat, maar kwamen niet nader tot elkaar. Ze herhaalden vooral de standpunten die eerder deze week in de Leeuwarder rechtbank uitgewisseld werden. Het leidde tot veel verontwaardiging bij kijkers, die zich op sociale media massaal beklaagden over de gang van zaken.BetrouwbaarHuys reageerde zaterdagavond in RTL Boulevard op alle commotie. "Ik wilde deze rel totaal niet", aldus de presentator. "Ik doe dit vak nu dertig jaar een betrouwbaarheid staat hoog in mijn vaandel. Dit kun je één keer doen. Je kunt niet mensen een belofte doen en die niet nakomen, dat gaat niet. Dit is het laatste wat ik wil."AfgesprokenVolgens Huys was alles vooraf duidelijk afgesproken met beide partijen. "De eerste afspraak met haar advocaat (die van Jenny, red.) was dat iedereen aan tafel zou zitten bij dit gesprek. Op het moment dat zij aan tafel kwam, leek het erop dat zij alleen aan tafel kon gaan zitten en dat Jerry op de eerste rij commentaar zou geven."VoorbereidOp een later moment schoof Afriyie echter toch aan, iets waar Huys niet op had gerekend: "Er gebeurt iets waar ik niet op was voorbereid, waar de redactie niet op was voorbereid. Een afspraak die stond, is anders geworden. Een afspraak die wij gemaakt hadden is niet nageleefd en daar is iets anders voor in de plaats gekomen. Daar kun je als redactie niet zo heel veel aan doen."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee