Kickbokser Wobke wint lilliputtersgevecht in Venray

Print
Venray - Hij is 1.35 meter, de 22-jarige kickbokser Wobke Booijen uit Nijmegen. "Tenminste, dat schat ik. Ik meet mezelf eigenlijk nooit." En bij de weging voor zijn gevecht op zaterdag bracht hij 49,8 kilo op de schaal.

Precies genoeg, want met zijn 18-jarige tegenstander Ishan ‘Bonky’ Yuksel uit Schiedam was vooraf afgesproken dat ze qua gewicht onder de vijftig kilo zouden blijven voor hun gevecht op kickboksgala Fightersheart in De Wetteling in Venray.

Het zou volgens de organisatoren het eerste Europese kickboksgevecht tussen lilliputters zijn. Wel jammer voor beide heren: in de hectiek van het moment is de traditionele stare-down na het wegen vergeten. Voor wie niet aan de televisie gekluisterd zit als de Nederlander Rico Verhoeven zijn wereldtitel kickboksen weer eens verdedigt: bij een stare-down staan de beide vechters heel dicht tegenover elkaar en kijken ze elkaar zo vuil mogelijk aan.

Even lang
Dat zou in dit geval ook prima gewerkt hebben, want Bonky en Wobke zijn precies even lang. En even agressief, blijkt zaterdag al snel als de moderne gladiatoren met gebalde vuisten tegenover elkaar in de ring staan. Twee afgetrainde sporters. Gespierde lijven. Alleen wat klein, want het blijven nou eenmaal lilliputters. "Nee, mij kwets je niet met die benaming", zegt Wobke op momenten dat hij niet klaarstaat om zijn tegenstanders verrot te slaan. 

"Ik begrijp de aandacht die er is voor dit eerste Europese gevecht tussen kleine kickboksers ook wel. Ik accepteer het ook. Ik weet gewoon niet beter dan dat ik klein ben. Mensen die hier moeilijk over doen, laat ik links liggen. Kickboksen is gewoon mijn sport. Dat ik klein ben, maakt alleen het vinden van tegenstanders voor een kickboksgevecht jammer genoeg erg lastig. Anders had ik ook al veel eerder in de ring gestaan. Het is nu eenmaal niet anders."

Vechtersharten
Wie zaterdagavond erbij is geweest in De Wetteling, kan alleen maar beamen dat de twee kleine mannen in het bezit zijn van grote vechtersharten. Drie rondes lang schoppen en slaan beide heren er vol vuur op los. Zweet vliegt door de lucht als vuisten op kaken, oogleden en voorhoofden landen.

Benen worden onder lijven uit geschopt. Bonky, die vaak onderuit gaat, staat telkens weer op en kan maar net op het signaal van de scheidsrechter wachten. Dan bespringt hij zijn tegenstander meteen weer en beuken de heren er weer op los. Het publiek gaat uit zijn dak. De Wetteling staat op z'n kop. 

Mond gesnoerd
Wobke wordt uiteindelijk winnaar van dit gevecht. Maar eigenlijk winnen deze twee mannen op deze zaterdagavond in Venray allebei. Iedereen die misschien een beetje lacherig doet over een gevecht tussen lilliputters, is de mond gesnoerd. Dit was een volwassen gevecht.

Wie dat niet gelooft, moet misschien naar de rematch tussen Wobke en Bonky gaan kijken. Want die komt er. In Rotterdam. In die zin is zaterdagavond in Venray een geheel nieuwe klasse in het kickboksen ontstaan.

"Dit was er nog niet", zegt Wobke, die niet weet hoeveel mogelijke tegenstanders van zijn formaat er verder nog in Nederland rondlopen. "Ik hoop ook dat we met dit gevecht veel jongens bereiken die ook gaan kickboksen."

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen