Nooit eerder was het half oktober zo lang warm

Print
Nooit eerder was het half oktober zo lang warm

Het is eigenlijk al herfst, maar te tempertauren zijn nog zomers op 15 oktober. Afbeelding: ANP

De warme nazomer houdt voorlopig nog even aan. Op het KNMI station in Ell is vandaag 25,1 graden gemeten, voor de vijfde dag op rij. "Zo warm is het sinds de metingen nog nooit geweest in Nederland op 15 oktober."

Het oude record voor de warmste 15 oktober stamt uit 1990. Het werd in Eindhoven toen 24,8 graden. "Wij verwachten dat de temperatuur vandaag nog iets verder oploopt. Ook morgen wordt het nog zeer warm en zullen er opnieuw records verbroken worden", aldus Raymond Klaassen, meteoroloog bij Weerplaza.

Komt er dan geen einde aan deze nazomer? "Ja, er komt wel een einde in zicht. In het tweede deel van de week krijgen we te maken met lagere temperaturen. Die zijn alsnog te hoog voor deze tijd van het jaar, maar komen niet meer boven de 20 graden uit. Woensdag misschien nog wel, maar donderdag zal het maximaal 17 tot 18 graden worden. Vrijdag liggen de maxima tussen 15 en 17 graden", voorspelt Klaassen.

Droge herfst
Naast het feit dat deze herfst een warme start kende, is die start ook erg droog. En dat heeft flinke gevolgen voor de natuur. "De zomer was natuurlijk ook bijzonder droog. Dat levert wel problemen op, ja. Je ziet nu ook steeds meer beken en vennen die droog staan en ook de waterstand van de Rijn daalt alleen maar." Aan die droogte komt binnenkort nog geen einde. "Komende week valt er vrijwel geen neerslag. Volgende week krijgen we misschien weer een buitje, maar dat zijn geen hoeveelheden waarmee de droogte wordt opgelost."