Gijzelnemer Keulen bond gasfles aan vrouw en zwoer trouw aan IS

Print
Gijzelnemer Keulen bond gasfles aan vrouw en zwoer trouw aan IS

Afbeelding: Oliver Berg/dpa /AFP

De politie in Keulen heeft maandagmiddag met geweld een einde gemaakt aan een urenlange gijzeling op het centraal station. De dader werd neergeschoten en moest gereanimeerd worden. Twee mensen raakten gewond, onder meer doordat de man eerder een molotovcocktail in een een fastfoodrestaurant had gegooid. De politie sluit een aanslag niet uit.

Het incident begon 's middags in een vestiging van McDonald's op het drukke treinstation van de Duitse domstad, aldus de politie vanavond op een persconferentie. De man - wiens identiteit nog niet bekend is - gooide met een molotovcocktail, waardoor een meisje van 14 jaar brandwonden opliep.

Door de vlammen sprong de sprinklerinstallatie van het restaurant aan, waarna de man naar een nabijgelegen stationsapotheek vluchtte. Daar gijzelde hij een vrouw, met wie hij zich verschanste in een kamer achter de winkel. Daar had hij meerdere campinggasflessen, waarvan een aantal met tape aan elkaar gebonden was en een of meerdere aan de vrouw.

Apotheek
De politie, die contact onderhield met de gijzelnemer, viel de apotheek met flitsgranaten binnen vlak voordat hij de vrouw in brand wilde steken. In zijn hand had de man een vuurwapen, waarvan nog niet duidelijk is of het echt was. Agenten schoten meermaals op de man, die zwaargewond raakte en gereanimeerd moest worden. Hij onderging vanavond een spoedoperatie.

De gegijzelde vrouw en het 14-jarige meisje zijn naar het ziekenhuis gebracht maar zouden het naar omstandigheden goed maken.

Uit naam IS
Het motief van de dader is onduidelijk, maar de politie sluit niet uit dat het om een aanslag ging. De man liet in de McDonald's een tas achter, met daarin nog meer molotovcocktails. Volgens getuigen zou de man in het station hebben geroepen dat hij namens terreurorganisatie Islamitische Staat handelde. Daarnaast zou hij de vrijlating van een Tunesische vrouw uit de gevangenis hebben geëist. De man wordt vervolgd voor onder meer poging tot moord.

Station ontruimd
Op de plek van de gijzeling heeft de politie een paspoort gevonden van een 55-jarige Syrische staatsburger. Het is echter niet duidelijk of het om de gijzelnemer gaat. De eigenaar van het paspoort is een bekende van de politie, onder meer vanwege geweldsdelicten. Hij zou niet bekend zijn als mogelijk geradicaliseerd.

Tijdens en na het incident is het station, een van de drukte van Duitsland, urenlang ontruimd geweest. Sinds het begin van de maandagavond rijden de meeste treinen weer.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen