Bieb Venray aan leiband van gemeente

Print
Bieb Venray aan leiband van gemeente

De bibliotheek in Venray. Afbeelding: Google Streetview

Venray - De bijna failliete bibliotheek in Venray ligt aan de leiband van de gemeente. BiblioNu krijgt van de gemeente te horen wat zij moet gaan doen. Als zelfstandige organisatie moet ze vervolgens zelf maar zien hoe ze haar broek ophoudt.

De gemeente Venray is niet van plan de beurs te trekken om de noodlijdende bibliotheek te laten overleven. Wel is de gemeente bereid om te investeren in een moderne bibliotheek met toekomst, zo bleek onlangs tijdens een vergadering van de commissie Leven.

Subsidie
De bibliotheek heeft een beleidsplan geschreven en wil voor de uitvoering daarvan gemeentelijke subsidie. Wethouder Anne Thielen (CDA): "Daar zijn we nog niet uit, ze vragen veel." In plaats van de portemonnee te trekken, legt Venray zelf een wensenlijstje op tafel. De wethouder: "Wat willen wij dat de biblio­theek voor ons gaat doen?"

Venray is nu op zoek naar een externe deskundige die helpt bij het opstellen van het wensenlijstje. Aan het einde van dit jaar moet dat op tafel liggen. Tegelijkertijd speelt de discussie over verhuizing van de bibliotheek. Het is al jarenlang de bedoeling dat de bieb van het huidige gebouw aan de Merseloseweg gaat verhuizen naar een bestaand pand in het winkelcentrum. De huidige bieb voldoet namelijk niet meer aan de eisen van deze tijd. Bovendien liggen er nogal wat onderhoudskosten in het verschiet.

AH-pand
De gemeente heeft nu het plan gelanceerd om de voormalige winkel van Albert Heijn aan te kopen en te verbouwen in het kader van de opwaardering van het centrum. Het prominent gelegen AH-pand staat al enkele jaren leeg. Tegelijkertijd wil Venray wat doen aan de sfeerloze uitstraling van het Gouden-Leeuwterrein en omgeving.

De aanschaf en verbouwing van de voormalige supermarkt gaat de gemeente zo’n 3,2 miljoen euro kosten. Er zijn allerlei reservepotjes waar Venray uit wil putten om het verhuisplan van de bieb en het opwaarderen van het Gouden-Leeuwterrein te kunnen betalen. De meeste centen voor de verhuizing van de bieb, acht ton, moeten van de provincie komen. Voorwaarde is wel dat de oude AH voor 1 januari is aangekocht. Duidelijk is dat, hoe het ook is gesteld met de bibliotheekplannen, dat Venray dat provinciaal douceurtje niet aan zich voorbij wil laten gaan en het AH-pand gaat kopen. Het is onduidelijk of de speel-o-theek, die nu in de bieb zit, meeverhuist. Voorzitter Monique Pepermans vroeg tijdens de commissie­vergadering aandacht van de politiek voor de onzekere situatie waarin de speelgoeduitleen verkeert. "Waar zijn wij aan toe? Wij willen graag met de bibliotheek mee over. Als wij niet meegenomen worden, staan wij met de rug tegen de muur", aldus Pepermans.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →