‘Aanwezigheid van de das belet zonneweiden Beek’

Print
‘Aanwezigheid van de das belet zonneweiden Beek’

Afbeelding: iStock

Beek - Bindende afspraken die in het verleden gemaakt zijn beletten de komst van zonneweiden in het groene gebied bij Geverik en op bedrijventerrein Technoport Europe (TPE) in Beek.

Dat schrijft de stichting Das&Boom aan het college van Beek.

Verbaasd
De organisatie is verbaasd over het voornemen in de omgeving van het vliegveld duizenden zonnepanelen te plaatsen. Het rendement wil de gemeente stoppen in een fonds voor het subsidiëren van woningisolatie.

Voor de zonneweiden moet de gemeente het bestemmingsplan aanpassen. Das&Boom vindt dat daarbij niet voorbij kan worden gegaan aan bescherming van de dassen die in het gebied leven.

Dassenburcht
Gewezen wordt op een compensatieplan voor het leefgebied van de das, dat met de rijksoverheid is uitgewerkt om de ontwikkeling van TPE mogelijk te maken. In de aanloop naar realisatie van TPE werd een dassenburcht aangetroffen, aanleiding de ontwikkeling van TPE stil te leggen om te werken aan een oplossing.

Het compensatieplan omvatte dassentunnels onder de Maastrichterlaan en Adsteeg, alsmede groene verbindingen tussen de Maastrichterlaan en Geverikerstraat en tussen Geverik en TPE, inclusief groene buffers naar de Groeneweg en Kapelstraat.

Geen woord
Das&Boom stelt dat die compensatie vruchten afgeworpen heeft. Het gebied waar zonneweiden voorzien zijn, wordt door dassen gebruikt als verbindingszone en om te foerageren. Aanwezige burchten, wissels en waarnemingen van dassen bevestigen dit.

Het verbaast de stichting dat in de toelichting van het voorontwerp-bestemmingsplan geen woord over de aanwezigheid van de das staat. Gewezen wordt op de Wet Natuurbescherming, die de dassen, burchten en hun voortplantings- en rustplaatsen beschermt.

Groen
De aanleg van zonneweiden is volgens Das&Boom ook strijdig met beloften aan inwoners van Geverik dat er ter compensatie van agrarisch gebied met fruitweiden een vrij toegankelijke grondwal met groen zou komen. De buffer tussen het bedrijventerrein en de luchthaven en Geverik wordt de inwoners straks ontnomen, stelt de stichting.

De Beekse raad stelde in augustus 70.000 euro beschikbaar voor verdere ontwikkeling van de zonneweiden. TPE en de zone bij Geverik zijn twee van de zeven kansrijke locaties die naar voren kwamen in een haalbaarheidsonderzoek, waarin naast Beek ook de provincie Limburg en netwerkbeheerder Enexis participeerden.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →