Geen fietshotel, maar wel een verpleeghuis in Gronsveld

Print
Geen fietshotel, maar wel een verpleeghuis in Gronsveld

Afbeelding: Istock

Gronsveld - Het fietshotel in Gronsveld is van de baan. In plaats daarvan komt aan de Kampweg een klein verpleeghuis, met daarboven woningen voor partners van de mensen die er verzorgd worden. Speciaal voor ouderen uit het Mergelland.

Ouderen uit de dorpen in het Mergelland willen niet naar de stad als ze hulpbehoevend worden, constateert wethouder Jos Custers van Eijsden-Margraten.

Daarom is hij in zijn nopjes met het allernieuwste plan voor de Kampweg in Gronsveld: een klein verpleeghuis, spe­ciaal voor mensen uit de driehoek Mheer/Sint-Geertruid/Gronsveld.

Fietshotel
Het verpleeghuis wordt gebouwd op het terrein achter de vroegere Biologische School. Dat krijgt daarmee eindelijk een nieuwe bestemming.

Eerst zou Wyckerveste op die plek een fietshotel realiseren, maar dat heeft de projectontwikkelaar losgelaten: het zou een concurrent worden voor het soortgelijke hotel dat Wyckerveste op het Leeuw-terrein in Valkenburg bouwt.

Savelsbos
Een klein verpleeghuis past prima bij die gevoelige locatie, vindt Custers: "Het terrein ligt aan de rand van het dorp, tegen het Savelsbos aan. Erachter ligt een fraai weiland met oude fruitbomen, met appel- en perenrassen die ouderen nog zullen kennen uit hun jeugd. Ik denk dat zij het prachtig vinden om straks uit te kijken op die boomgaarden."

Wyckerveste verlost de gemeente met dit nieuwe plan van een groot probleem. Zij heeft op deze plek destijds een nieuwe school gebouwd, maar het schoolbestuur LVO is vrij snel daarna uit Gronsveld vertrokken. Het gebouw drukte sindsdien zwaar op de begroting. De gemeente verkocht het terrein later aan discounter Aldi, wat in Gronsveld op veel weerstand stuitte. Aldi koos daarop voor het retailpark langs de A2.

Het schoolgebouw is vervolgens verhuurd aan zorginstelling Talent en heemkundevereniging Gruèles. Gruèles opent volgend jaar op de benedenverdieping een museum, Talent gebruikt de bovenste etage.

Zorginstelling
Voor het perceel achter de sporthal was tot dusverre nog geen nieuwe bestemming gevonden. Lange tijd was dat fietshotel in beeld, maar dat gaat dus definitief niet door. Met de keuze voor een verpleeghuis lijkt ook die witte vlek nu ingevuld.

Wie dat verpleeghuis gaat exploiteren, is nog niet duidelijk. Wyckerveste zit met een zorginstelling uit de regio rond de tafel, maar wil nog geen namen noemen. Het verpleeghuis krijgt maximaal 45 bedden. Uit onderzoek van adviesbureau PCKkwadraat bleek eerder dat daar ruimte voor is, zegt Custers.

Bij het complex komen aparte woningen voor partners van de ouderen die er verpleegd worden. Juist dat maakt het project zo bijzonder, vindt de wethouder: "Nu worden echtparen vaak van elkaar gescheiden als een van de twee naar een verpleeghuis moet. Hier kunnen ze straks bij elkaar blijven."

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen