Zorgen om leefsituatie van zeldzame hagedissen in Maastricht

Print
Zorgen om leefsituatie van zeldzame hagedissen in Maastricht

Muurhagedissen warmen zich op aan de stenen van de oude vestingwerken in Maastricht. Afbeelding: johannes timmermans

Maastricht - Reptielenwerkgroep RAVON maakt zich zorgen over de zeldzame muurhagedissen in Maastricht. Geplande verbindingszones tussen leefgebieden worden geschrapt, op andere plekken wordt te weinig gemaaid. Dat was niet de afspraak,zegt RAVON.

Afspraak is afspraak, vindt Frank Spikmans van werkgroep RAVON: "We hebben in 2013 samen een goed plan uitgewerkt om de hagedissen te beschermen. En daar moeten we ons nu dus ook aan houden."

Grote zorgen
RAVON maakt zich op dat punt echter grote zorgen. Er wordt in de nieuw ingerichte leefgebieden te weinig gemaaid, constateert Spikmans, waardoor onkruid over de stenen heen groeit en die niet genoeg opwarmen.

Erger is het schrappen van de verbindingszone tussen Hoge en Lage Fronten en de Belvédèreberg, vindt Spikmans: "Het is belangrijk dat je leefgebieden van de hagedis en andere beschermde diersoorten met elkaar verknoopt. Anders krijg je geïsoleerde populaties en inteelt."

Spoorlijn
RAVON is al sinds 2007 betrokken bij de ontwikkeling van de natuurgebieden rond Maastricht. Volgens Spikmans hoeven grote werken als het verleggen van de Noorderbrug en het saneren van oude fabrieksterreinen geen nadelige gevolgen te hebben voor de bijzondere diersoorten die daar leven, als tenminste compensatiemaatregelen worden getroffen. "We hebben de indruk dat die in het gedrang komen."

Hij deelt op dat punt de zorgen van raadslid Kitty Nuyts van de Liberale Partij Maastricht, die daar al eerder vragen over heeft gesteld. De gemeente bestrijdt dat zij afspraken niet nakomt. Voor de verbinding tussen Hoge Fronten en Belvédère is een faunatunnel gemaakt, laat zij weten. Bij het maaien is inderdaad achterstand ontstaan, maar dat heeft volgens de gemeente te maken met de droogte. Nog voor de winter wordt nogmaals gemaaid.

RAVON heeft verder zijn twijfels over de effectiviteit van de steen­korven die links en rechts zijn neergezet, als alternatief voor stenen muren. "Ik weet niet of dat werkt", zegt Spikmans. "Dat is niet onderzocht. Maar tot nu toe zie ik daar geen hagedissen."

Evenemententerrein
Twijfels heeft RAVON ook over het evenemententerrein dat op de plek van de vroegere rubberfabriek moet komen. "Dat wordt ingericht voor 15.000 bezoekers", zegt Spikmans. "Hagedissen kunnen wel enige verstoring hebben, maar zeker niet in deze mate."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →