Heerlense Troostboom legt het af tegen Troeteleik

Print
Heerlense Troostboom legt het af tegen Troeteleik

De Troostboom Afbeelding: Heerlenvertelt

De zogeheten Troostboom op landgoed Terworm bij Heerlen heeft de tweede prijs in de wacht gesleept bij de verkiezing tot Boom van het Jaar.

De Heerlense plataan kreeg 1858 stemmen.

Troeteleik
De winst ging naar de met kap bedreigde eikenboom in de middenberm van de A58 in Brabant. In totaal stemden 2834 mensen op de 'Troeteleik', zoals hij ook wel liefkozend wordt genoemd.

De verkiezing was georganiseerd door SBNL Natuurfonds. Na de winst in Nederland zal de eik meedingen naar de titel van 'Europese boom van het jaar'.

Landhuis
Duizenden automobilisten rijden dagelijks langs de opmerkelijke boom bij Ulvenhout, die herinnert aan wat eens de oprijlaan was van het verderop gelegen landhuis Anneville. Toen de snelweg in 1986 werd aangelegd, mocht de negentiende eeuwse eik blijven staan.

Maar de A58 wordt verbreed en daarom is er volgens Rijkswaterstaat geen plaats meer voor de markante boom. Aanpassingen om de eik van Anneville te behouden zouden zo'n 3,5 miljoen euro kosten en dat geld is er niet. Volgens de planning moet de boom in 2020 worden gekapt.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →