Grootste restauratie Nachtwacht van Rembrandt ooit

Print
Grootste restauratie Nachtwacht van Rembrandt ooit

Afbeelding: ANP

De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn wordt vanaf volgend jaar gerestaureerd. Directeur van het Rijksmuseum Taco Dibbits kondigde dinsdag aan dat dit het "grootste onderzoeks- en restauratieproject in de geschiedenis van het Rijksmuseum" wordt.

Het restauratiewerk begint in juli en gebeurt "op zaal'', zodat het publiek het beroemde schilderij uit 1642 kan blijven bekijken.

Vitrine
Bezoekers kunnen op een paar meter afstand de verrichtingen van acht restauratoren volgen. Daartoe is "een fantastische vitrine ontworpen'', zei Dibbits. "Het schilderij wordt uit zijn lijst gehaald en komt op een beweegbare ezel te staan'', legde hij uit.

Online
Ook online zal de restauratie te volgen zijn. "Zodat iedereen wereldwijd dit fantastische project kan volgen. Want de Nachtwacht is van ons allemaal'', aldus Dibbits.

Lees ook: Eerherstel voor een bekraste Nachtwacht

Minister van Ingrid van Engelshoven (Cultuur) benadrukte in een eerste reactie het grote belang van erfgoedbehoud. Ook burgemeester van Amsterdam Femke Halsema was bij de aankondiging aanwezig.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →