Britse tv-presentatrice had al 35 miskramen, maar doet nog één poging

Print
Britse tv-presentatrice had al 35 miskramen, maar doet nog één poging

Archieffoto Afbeelding: AD

Een Britse tv-presentatrice heeft openlijk gesproken over een stil verdriet dat ze al jaren met zich meedraagt: Alex Kramer had in zeven jaar tijd maar liefst 35 miskramen. In april verloor ze nog een ongeboren tweeling. De 40-jarige moeder van twee kinderen maakt zich nu op voor een allerlaatste IVF-behandeling. "Als die niet lukt, moet ik het loslaten.”

Kramer woont samen met haar verloofde Scott en hun twee kinderen Isobella (6) en Josh (4) in noord-Londen. Voor dochter Isobella gezond ter wereld kwam, kreeg Kramer negen miskramen, voor zoon Josh arriveerde nog eens vijf. De kinderen zijn gelukkig gezond, maar hun moeder zou heel graag nog een derde kindje willen. 

Droom
Pogingen daartoe liepen uit op nog eens twintig miskramen: de laatste was in april, toen ze een tweeling verloor. "Ik ben gezegend met twee mooie kinderen en veel mensen zullen niet begrijpen waarom ik nog zo graag een derde wil als het zo moeilijk gaat. Maar de droom om nog een keer kleine babyhandjes vast te houden en kleine babyvoetjes te kussen is te sterk. Dat gevoel is sterker dan de rouwgevoelens en de pijn van elke miskraam”, zegt de Londense in de Britse media.

Vier jaar nadat Kramer haar partner ontmoette, besloot het stel aan kinderen te beginnen. Helaas bleek al snel bij een afspraak bij de huisarts dat de vrouw een miskraam had. "Ik was er kapot van”, zegt Kramer. "Je denkt, laten we het opnieuw proberen, maar ik had uiteraard geen enkel idee van wat ons nog te wachten zou staan.”

Tests
Dokters hebben geen verklaring kunnen vinden waarom Kramer al zoveel ongeboren baby’s heeft verloren. "Ik heb elke mogelijke test ondergaan, elk onderzoek doorstaan, maar dokters kunnen niet zeggen wat er aan de hand is. Aangezien ik twee gezonde kinderen heb, blijft ik hopen. Elke maand denk ik: wat als dit de maand is dat ik mijn derde baby verwacht? Maar nu, na zeven jaar en zeker 35 miskramen, denk ik niet dat ik ooit zal weten waarom het zo vaak misgaat.”

'Freak'
Kramer en haar partner zullen nog een laatste IVF-behandeling ondergaan. "Als die niet aanslaat, dan stoppen we ermee”, zegt de vrouw. "De afgelopen zeven jaar heb ik me vaak een ‘freak’ gevoeld. Een miskraam is nog steeds taboe en iets dat je veelal verborgen houdt. Aan de vrouwen die hier ook doorheen gaan: het is oké om je verdriet te tonen, om bedroefd te zijn en om steun te vragen van degenen die het dichtst bij je staan. Je hoeft het niet geheim te houden of af te doen als een kleinigheidje. Het is jouw realiteit en jouw pijn.”

Ook voor mensen die niet zo goed weten hoe ze om moeten gaan met vrouwen die een miskraam hebben gehad, heeft Kramer advies. "Als je niet begrijpt waar iemand doorheen gaat, maakt dat niet uit: zorg er gewoon voor dat je vriendelijk bent. Als vrouwen moeten we meer mededogen hebben voor elkaar.”

De vrouw hoopt dat door haar verhaal te doen, ze andere vrouwen die in dezelfde situatie zitten, een hart onder de riem kan steken. Ook hoopt ze het taboe rond miskramen te doorbreken. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →