Arm Venlo krijgt hulp van provincie

Print
Arm Venlo krijgt hulp van provincie

De spoorwegovergang bij de Vierpaardjes in Venlo Afbeelding: Archieffoto Laurens Eggen

Venlo - Het armlastige Venlo krijgt financiële hulp van de provincie bij het vlottrekken van belangrijke projecten, zoals de ondertunneling van spoorwegovergang Vierpaardjes.

De provincie doet dat omdat de gemeente op eigen kracht niet in staat is de plannen uit te voeren. Bovendien zorgt het geldgebrek ervoor dat de centrumstad haar regionale rol niet naar behoren kan vervullen.

Substantiële bijdrage
Gemeente en provincie hebben afgesproken dat ze samen onderzoeken hoe de vlag erbij hangt bij projecten als Kazerneterrein, Q4, Museumkwartier en Vierpaardjes. Hoe groot is het risico? Welke bijdragen zijn nodig om de plannen alsnog uit te voeren? Vervolgens bekijkt de provincie hoe ze kan helpen. Ze is bereid een ‘substantiële bijdrage’ te leveren. Het uitgangspunt is wel dat gemeente en provincie het risico in een verhouding van 50-50 delen, zodat de lokale betrokkenheid wordt gewaarborgd. 

Lees ook: Venlo moet fors bezuinigen: ‘Nieuw zwembad is duur’

Helft
Voor wat betreft de Vierpaardjes heeft ‘Maastricht’ al een toezegging gedaan. Bij een overschrijding van de geraamde kosten tot maximaal tien miljoen euro, betaalt de provincie de helft. De andere helft komt voor rekening van de gemeente. Nu draagt de gemeente nog het hele risico.

In april 2019 moeten de problemen en oplossingen helder in beeld zijn gebracht. De provincie betaalt de 400.000 euro die nodig is voor het onderzoek. Vanaf juni worden besluiten genomen over het vervolg van de projecten. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →