Berging tientallen vliegtuigwrakken oorlog stap dichterbij

Print
Berging tientallen vliegtuigwrakken oorlog stap dichterbij

Minister Ollongren. Afbeelding: ANP

De berging van tientallen vliegtuigwrakken met vermiste bemanningen uit de Tweede Wereldoorlog is een stap dichterbij gekomen. Door een nationaal programma krijgen gemeenten advies en (financiële) hulp.

Minister Kajsa Ollongron (Binnenlandse Zaken) wil in de eerste plaats "recht doen aan de wens van nabestaanden van omgekomen bemanningsleden." Daarnaast noemt ze het een "betekenisvol gebaar" met het oog op de viering van 75 jaar bevrijding in 2020.

Een van die vliegtuigwrakken ligt in een veld in Echt. Lees meer: Coalitiepartijen: WO2-wrak Echt op kosten van Rijk bergen

Erezaak
Ollongren en haar collega van Defensie reageren met het programma op een verzoek van ChristenUnie, CDA en VVD. Zij vinden dat ook de rijksoverheid zich moet inspannen voor de berging van geallieerde vliegtuigwrakken met nog vermiste vliegers. Nu is dat een taak van de gemeenten. CU-Kamerlid Stieneke van der Graaf noemt de bergingen een erezaak.

Lees ook: Regelmatig teruggaan naar vindplaats vliegtuigwrak loont

Volgens deskundigen geldt de berging van zo'n dertig tot vijftig wrakken met mogelijk stoffelijke resten als kansrijk.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →