‘Wacht met uitbreiding geitenstal Belfeld’

Print
‘Wacht met uitbreiding geitenstal Belfeld’

Afbeelding: iStock

Geloo - Een meerderheid in de Venlose raad wil niet dat de gemeente nu al meewerkt aan uitbreiding van een geitenstal in Belfeld.

Partijen EENLokaal, SP, 50Plus, GroenLinks, CDA, VVD, PVV en D66 dienen tijdens de raadsvergadering op 31 oktober een motie met die strekking in. Het college van B & W maakte eind vorige maand bekend dat het van plan is een vergunning te verlenen aan het bedrijf Smits-Jaspar. Dat bedrijf vroeg in juni 2015 om onder andere uit te mogen breiden met 983 melkgeiten.

Volgens het gemeentebestuur voldoet het uitbreidingsplan aan alle geldende normen wat betreft geur, fijnstof en ammoniak. De gemeente erkende dat er nog vervolgonderzoeken lopen naar eventuele negatieve effecten van geitenhouderijen op de volksgezondheid. Venlo ziet geen reden daar op te wachten.

Voorzorgsbeginsel
De eerder genoemde politieke partijen willen juist wel dat Venlo wacht op de uitkomsten van het onderzoek Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (VGO) 3. De politiek vindt dat het voorzorgsbeginsel van toepassing is en volksgezondheid moet prevaleren boven economische belangen.

Het gemeentebestuur wil nog niet reageren op de door de politiek aangekondigde motie. "Politiek en bestuurlijk zou het vreemd zijn om te gaan reageren op een motie die nog niet is ingediend of besproken in de raad”, zegt een woordvoerder van Venlo.

Ook de dorpsraad Belfeld maakt zich zorgen om het voornemen van Venlo om aan de uitbreiding mee te werken. De dorpsraad wil het gemeentebestuur vragen om het vervolgonderzoek af te wachten. De dorspraad heeft inwoners van Belfeld opgeroepen zich voor 25 oktober te melden als zij achter dit standpunt van de dorpsraad Belfeld staan.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →