Bibliotheek Gulpen trekt dorpen in

Print
Bibliotheek Gulpen trekt dorpen in

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

Gulpen - De openbare bibliotheek van Gulpen trekt de dorpen in. Eenmaal per maand kunnen inwoners daar zelf boeken komen uitzoeken.

De bibliotheek start bij wijze van proef met uitleen-op-locatie in Partij en Slenaken. Als het project daar aanslaat, wordt het wellicht ook uitgebreid naar de andere dorpen zonder eigen bibliotheek in de gemeente Gulpen-Wittem.

Vorig jaar is de bibliotheek verhuisd  naar de benedenverdieping van het gemeentehuis in Gulpen. Voor veel inwoners van de dorpen is dat toch wat onpraktisch, constateert Iris Hukkelhoven van de bibliotheek: "Niet iedereen komt elke week naar Gulpen, zeker mensen die wat verderaf wonen.”

Uitzoeken
Lezers in de kerkdorpen kunnen in principe gebruikmaken van bibliotheek-aan-huis, een project waarbij vrijwilligers regelmatig boeken afgeven bij mensen thuis. "Je krijgt dan echter boeken die anderen voor je uitgezocht hebben”, zegt Hukkelhoven, "en dat vindt ook niet iedereen prettig.”

Bij de nieuwe service komen medewerkers van de bibliotheek eenmaal per maand met een collectie boeken naar de dorpen toe. Mensen kunnen dan zelf boeken uitzoeken en meenemen. "Na verloop van tijd krijg je waarschijnlijk een beeld van wat de mensen daar graag lezen”, zegt Hukkelhoven, "en kun je de collectie die je meeneemt daar goed op afstemmen.”

Digicafé
Bezoekers kunnen er ook gebruikmaken van andere diensten van de bibliotheek, zoals het Digicafé. Zij kunnen dan vragen stellen over het gebruik van computer, tablet, laptop of gsm. De bibliotheek maakt in de dorpen gebruik van de huiskamers die daar zijn ingericht door de gemeente. In Partij is die huiskamer onder­gebracht in herberg De Remise. Volgende week donderdag, 25 oktober, is daar een informatiemiddag over de uitleen-op-locatie.

Om gebruik te kunnen maken van de nieuwe service moeten mensen wel lid worden van de openbare bibliotheek in Gulpen. Met de pas die ze dan krijgen, kunnen ze vervolgens ook terecht in de bibliotheek zelf.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →