Miljoen geschrapt: verbijstering en paniek bij personeel Artamuse

Print
Miljoen geschrapt: verbijstering en paniek bij personeel Artamuse

Protest van het personeel van Artamuse tijdens een eerdere hoorzitting. Afbeelding: Ermindo Armino

Sittard - Muziekschool in vakantie overvallen door schrappen van subsidie. Verbijstering en paniek onder personeel. Sittard-Geleen wil één miljoen euro op Artamuse bezuinigen. "Dit betekent gewoon dat wij het licht kunnen uitdoen.”

Personeel van dans- en muziekschool Artamuse is ‘verbijsterd’ door het plan van Sittard-Geleen om de subsidiekraan dicht te draaien. "We wisten nergens van. We hebben dit uit de krant moeten vernemen”, zegt interim-directeur Sjra Laeven van Artamuse. "Dit is absoluut respectloos.”

Elf miljoen
Het stadsbestuur van Sittard-Geleen heeft afgelopen vrijdagmiddag, vlak voor de opening van het Oktoberfeest in Sittard, de begroting voor 2019 en verder gepresenteerd. Er wordt 11 miljoen euro bezuinigd. Vanaf 2020 wordt in drie jaar tijd de subsidie voor muziekonderwijs afgebouwd. Zo wordt structureel 1 miljoen euro bespaard. "Dat betekent gewoon dat wij het licht kunnen uitdoen”, zegt Laeven.

Artamuse telt momenteel 1100 cursisten en heeft 45 medewerkers in dienst in deeltijd (samen 20 fte). "Er is redelijk wat paniek bij ons ontstaan”, vertelt Laeven, die woensdag nog een spoedbijeenkomst belegt met zijn raad van toezicht. Er volgt maandag, als de vakantie voorbij is, een bijeenkomst voor personeel.

In de ijskast
Het bezuinigingsplan komt totaal uit de lucht vallen voor Artamuse, dat nog steeds met Sittard-Geleen praat over het opgaan van de muziekschool in cultuurbedrijf De Domijnen. Om dat mogelijk te maken heeft Artamuse de afgelopen jaren al bezuinigd, onderstreept Laeven. Om niet met het mes op tafel te onderhandelen, zijn vijf bezwaarprocedures van Artamuse tegen besluiten van Sittard-Geleen tot 1 januari in de ijskast gestopt. "Is hier nog wel sprake van betrouwbaar bestuur?” vraagt Laeven zich nu af.

Sittard-Geleen blijkt ook niet met buurgemeenten Stein en Beek overlegd te hebben over het stopzetten van de subsidie. Dat terwijl die ook deelnemen aan de muziekschool. Beek heeft juist recent een bezuiniging van 90 mille per jaar op ­Artamuse teruggedraaid. Volgens cultuurwethouder Thijs van Es "omdat Beek het muziekonderwijs een warm hart toedraagt”. Hij laat weten het plan van Sittard-Geleen ‘in de krant te hebben gelezen’.

Slachtbank
Het college van Stein gaat in een brief zijn ongenoegen uitspreken over de gang van zaken en eist snel overleg over de kwestie. Volgens Laeven heeft Sittard-Geleen totaal niet nagedacht over de (juridische) consequenties van de maatregel. Hij waarschuwt dat ­Artamuse zich niet als een mak schaap naar de slachtbank laat leiden.

Lees ook: Stekker uit muziekonderwijs? Kan dat zonder gevolgen?

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →