Onderzoek kinderen gescheiden ouders: 'Liever stiefvader dan stiefmoeder'

Print
Onderzoek kinderen gescheiden ouders: 'Liever stiefvader dan stiefmoeder'

Afbeelding: iStock

Bijna de helft van de mensen met een stiefvader ziet hem als een echte vader. Een stiefmoeder wordt daarentegen door 17 procent van de kinderen als moeder gezien, zo blijkt uit onderzoek.

44 procent van de kinderen die tijdens hun jeugd bij de moeder woonden, ziet hun stiefvader als vaderfiguur. "Het laat zien dat kinderen een band ervaren met hun stiefvader, dat stiefvaders hun vaderrol op zich hebben genomen", constateert Tanja Traag, socioloog bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Onderzoek
Dat die band hecht is, blijkt uit onderzoek van het CBS en de Universiteit van Amsterdam (UvA). Met een enquête onder bijna 6500 mensen die tussen 1971 en 1991 zijn geboren, wilden de onderzoekers achterhalen hoe de relatie van kinderen is met hun gescheiden ouders als ze eenmaal volwassen zijn.

Marsha Pinedo, oprichter van Stichting Villa Pinedo, die steun biedt aan kinderen van gescheiden ouders, benadrukt dat een goede relatie met een stiefvader niets zegt over de kwaliteit van de band met hun biologische ouder. Pinedo: "Als een stiefvader dagelijks in het leven van kinderen is, kunnen die hem gaan zien als vaderfiguur. Als het contact met de biologische vader ook goed is, kunnen stiefvaders een hele mooie aanvulling zijn in het leven van kinderen."

Vraag
Tegelijkertijd zien fors minder kinderen van gescheiden ouders hun stiefmoeder als moeder. Dat geldt voor 17 procent van de respondenten. "Je hoort altijd verhalen over de boze stiefmoeder. Dit gegeven stelt ons voor de vraag of moeders moeilijker vervangbaar zijn of dat dit iets zegt over de manier waarop mannen als stiefvader in een gezin stappen? Dat weten we niet", zegt Traag.

Geen contact
20 procent van de kinderen heeft hun vader het afgelopen jaar helemaal niet gezien. Een stiefmoeder zien ze dan ook niet. Ter vergelijking: 5 procent had geen contact met de moeder. "Vaders trokken vaak aan het kortste eind. Ze hebben er veelal moeite mee dat ze hun kinderen uit het oog zijn verloren. En ook kinderen missen hun vader blijkt uit onderzoek", weet onderzoeker Inge van der Valk van de Universiteit Utrecht.