Leefhuizen voor tieners in de wijken

Print
Leefhuizen voor tieners in de wijken

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

Leefhuizen in de wijk, waar kinderen die wegens psychiatrische problemen moeten worden opgenomen tijdelijk kunnen wonen.

De Zuid-Limburgse gemeenten willen dat kinderen en jongeren dichter bij huis worden behandeld, als thuis blijven echt niet meer lukt. Dat heeft veel voordelen, zegt Heerlens wethouder Jordy Clemens (SP, Jeugdzorg), want "zo kunnen ouders makkelijker onderdeel zijn van het proces om weer zelfstandig te worden.” Bedoeling is ook dat kinderen niet meer worden verplaatst.

Expertise
De gemeenten gaan de interne jeugdzorg per juli volgend jaar inkopen met een vast bedrag bij één contractpartij, volgens het model waarop Landgraaf, Voerendaal en Heerlen nu ook al de ambulante jeugdzorg samen inkopen. Voordeel van deze constructie is dat zorgverleners beter met elkaar communiceren en expertise uitwisselen, zo is de ervaring.

Wel hebben de gemeenten in overleg met zorgverleners een aantal verbeterpunten opgesteld voor de crisishulp voor kinderen en jongeren in de regio. Groot nadeel is dat kinderen in de meeste gevallen uit de eigen buurt en vaak zelfs stad of dorp geplaatst worden, om opgenomen te worden in een instelling.

Dit zorgt voor ‘ontworteling’ van het kind; het gewone leven van school, sportclubs, vrienden en familie wordt drastisch verstoord. Daarnaast zijn er wachtlijsten en is er nog te weinig samenwerking om voor kinderen met meervoudige problematiek zorg op maat te leveren. De leefhuizen zijn een proef, waarmee begin volgend jaar wordt begonnen. Concrete plekken zijn er volgens de wethouder nog niet.

Harmonie
De proef met de leefhuizen sluit volgens Clemens aan op waar Heerlen, Voerendaal en Landgraaf nu al mee bezig zijn: zorg voor kinderen zo veel mogelijk kleinschalig en in de eigen wijk. "Het is cruciaal dat deze huizen niet alleen binnen eigen muren een succes zijn, maar dat ze ook in goede harmonie met hun buurt samenwerken. De droom is zonder meer een leefhuis dat kinderen én omgeving beter maakt.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →