Fraude Belgisch profvoetbal: vijf verdachten blijven vastzitten

Print
Fraude Belgisch profvoetbal: vijf verdachten blijven vastzitten

Scheidsrechter Bart Vertenten. Afbeelding: ANP

In het onderzoek naar omvangrijke fraude in het Belgische profvoetbal is de hechtenis van negen verdachten met een maand verlengd. Vijf van hen blijven in detentie, de andere vier komen onder elektronisch toezicht. Dat heeft de raadkamer in Tongeren besloten.

De vijf verdachten die in hun cel moeten blijven, zijn de makelaars Dejan Veljkovic en Mogi Bayat, scheidsrechter Bart Vertenten, ex-advocaat Laurent Denis en Olivier Somers (mede-eigenaar KV Mechelen).

Enkelband
Het viertal dat voorlopig de zaak thuis onder elektronisch toezicht mag afwachten, bestaat uit de makelaars Karim Mejjati en Dragan Siljanoski, Maria Bolgojevska (de vriendin van Veljkovic) en Thierry Steemans (financieel directeur KV Mechelen). De negen verdachten hebben nog 24 uur de tijd om in beroep te gaan.

Het federaal parket in België pakte vorige week in het kader van de operatie 'Propere Handen' 29 personen op. Het ging om onder anderen scheidsrechters, makelaars en (ex)-bestuursleden. Na verhoor werden vrijdag negen personen aangehouden. Tien mensen werden onder verdenking vrijgelaten, onder wie vijf op speciale voorwaarden. Coach Ivan Leko van landskampioen Club Brugge wordt verdacht van het witwassen van geld.

Illegale activiteiten
Het onderzoek begon eind vorig jaar omdat er concrete aanwijzingen waren van 'verdachte financiële handelingen' in de hoogste klasse. Door illegale activiteiten van sommige spelersmakelaars zouden commissies bij spelerstransfers, beloningen van spelers en trainers, en andere betalingen verborgen zijn gehouden voor de Belgische overheid. Tijdens het onderzoek doken ook nog aanwijzingen op van mogelijke beïnvloeding van wedstrijden in het seizoen 2017-2018.

Lees ook: Federaal parket klaagt 19 personen aan in Belgisch voetbalschandaal