Oranje houdt tegen België nieuwe lente in leven

Print
Oranje houdt tegen België nieuwe lente in leven

Afbeelding: AFP

België - Nederland (1-1) was dinsdagavond een oefenduel in de meest letterlijke zin, van zijn relevantie ontdaan door tal van wisselingen. Maar toch niet onbelangrijk: Oranje hield zijn nieuwe lente in leven.

Het nieuwe Oranje van Ronald Koeman overleefde ook tegen deze toptegenstander. Natuurlijk, een volwaardige interland kon je het moeilijk noemen, daarvoor hadden beide landen veel te veel wisselingen in hun basisploeg. Na rust speelden de Belgen zonder vrijwel al hun grote namen, de ene wissel volgde tot vervelens toe op de andere.

Maar toch: ook in deze wedstrijd zag je weer duidelijk terug waar Koeman naartoe wil met dit Oranje. Geen speelwijze volgens de aloude Hollandse school, maar een aanpak gestoeld op realisme, afgestemd ook op de beschikbare kwaliteit die nu voorhanden is. 

Vroeg op achterstand
Gemakkelijk ging dat niet direct. De openingsfase had wel wat weg van die in Parijs tegen Frankrijk, ruim een maand geleden. Ook toen ontbrak aanvankelijk de grip op de absolute topspelers van de tegenstander, ook toen kreeg je het gevoel dat iedere aanval tot een goal zou kunnen leiden, en ook toen kwam Oranje al vroeg op achterstand.

Deze keer was het niet Antoine Griezmann die scoorde, maar Dries Mertens, na vijf minuten al. Schitterend scoorde de aanvaller van Napoli na een actie van Eden Hazard, vol vertrouwen de bal in de kruising schietend: 1-0. Ook deze keer richtte Oranje zich op na een achterstand. Terwijl de aanval van de Belgen wat hautain begon te spelen, kwam het Nederlands elftal stilaan steeds beter in zijn spel.

Debutant scoort
Spelend vanuit de omschakeling, veelal terugzakkend tot eigen helft, maar met vertrouwen in balbezit. Het leidde eerst tot een gemiste kans voor Memphis, zes minuten later was het raak. Donny van de Beek reageerde goed op een dramatische bal door het midden van Timothy Castagne, en binnen een paar tellen lag de bal in het net. Basisdebutant Arnaut Danjuma Groeneveld bleef koel op aangeven van Memphis: 1-1.

Na rust wisselden beide ploegen het ritme uit de wedstrijd, PSV’er Pablo Rosario mocht debuteren, terwijl de Belgen hun complete topaanval van het veld haalden. Eens te meer bleek: ook in de breedte hebben de Belgen veel kwaliteit, met spelers als Michy Batsuayi en Yannick Carasco achter de hand. Aan de stand veranderde echter niets meer.