Zoektocht naar donorvader is voortaan gratis

Print
Zoektocht naar donorvader is voortaan gratis

Afbeelding: iStock

Kinderen die zijn verwekt uit donorzaad kunnen straks kosteloos op zoek naar hun biologische vader. Nu moeten zij nog 250 euro betalen als ze zich willen laten inschrijven bij een speciale DNA-databank die donoren en donorkinderen aan elkaar linkt. Straks betaalt de overheid dat.

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt naar alle waarschijnlijkheid een amendement van regeringspartij ChristenUnie dat dat regelt. "Kinderen hebben recht om te weten wie hun ouders zijn'', zegt ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber. "Daar mag geen prijskaartje aan hangen."

Sperma mag sinds 2004 niet meer anoniem worden gedoneerd. Hierdoor kunnen kinderen op latere leeftijd contact zoeken met hun biologische vader. Maar donorkinderen die voor dat jaartal zijn verwekt, hebben die mogelijkheid niet. 

Vraag
De registratie bij spermabanken was niet altijd op orde en de wet verbiedt het spermabanken om gegevens openbaar te maken. Toen de nieuwe donorwet in 2004 werd ingevoerd, was het de bedoeling dat alle anonieme donoren zouden worden aangeschreven met de vraag of ze anoniem wilden blijven of niet. Dat is niet gebeurd.

De vorige minister van Volksgezondheid, Edith Schippers, deed vorig jaar alsnog een moreel appèl op donoren om zich vrijwillig kenbaar te maken. Er is een speciale databank opgezet waar inmiddels ruim vijfhonderd mannen zich hebben laten registreren. Hun inschrijving was al gratis.

Geld terug
Tot nu toe hebben ook zo’n duizend kinderen zich laten registreren bij de databank. Zij krijgen het geld dat zij daarvoor moesten betalen straks terug. De verwachting is dat door de wetswijziging nog zo’n zelfde aantal donorkinderen dna zal afstaan voor de databank. In totaal wordt er een half miljoen euro uitgetrokken om dat te betalen. "Maar mocht er in de toekomst meer nodig zijn, dan moeten we dat regelen", zegt Dik-Faber.

De stichting Fiom die de speciale dna-databank beheert, is blij met de aangekondigde wijziging. Voor 2004 zijn er naar schatting zo’n 40 duizend kinderen uit donorzaad geboren. Niet al die kinderen weten dat hun vader niet hun biologische vader is. Of zij weten het wel, maar hebben geen behoefte om te zoeken naar de donor. Fiom verwacht dan ook niet dat er ineens massaal gebruik gemaakt gaat worden van de gratis voorziening.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →