112 onbereikbaar door dieven die telefoonmasten plunderen

Print
112 onbereikbaar door dieven die telefoonmasten plunderen

Afbeelding: ANP

Dieven hebben het steeds vaker gemunt op accu’s van telefoonmasten. Daardoor gaat bij een stroomstoring alarmnummer 112 uit de lucht, waarschuwen telecomproviders.

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken liet eerder onderzoek doen naar maatregelen om de bereikbaarheid van 112 te verbeteren. Dat gebeurde na de grote stroomstoring in Amsterdam in 2017, waarbij twee mensen om het leven kwamen die geen contact kregen met het alarmnummer. Uit dat onderzoek, dat deze week openbaar is gemaakt, blijkt dat de diefstal van accu’s een groeiend probleem is.

Telecomproviders schatten dat jaarlijks zo’n 5 procent van de noodstroomaccu’s bij zendmasten wordt gestolen. De accu’s zijn veel geld waard, omdat ze lood en messing bevatten. Ook worden ze gebruikt om wietkwekerijen van stroom te voorzien.

Probleem
Gestolen accu’s worden nu vaak pas vervangen als een reguliere onderhoudsbeurt gepland staat. Dat betekent dat de getroffen telefoonmasten niet meer werken bij stroomuitval. Mobiel bellen wordt dan een stuk moeilijker, en ook kan 112 in een bepaald gebied onbereikbaar zijn.

Lees ook: Man uit Hoensbroek verdacht van plunderen gsm-masten

"Ik zal onderzoeken hoe groot het probleem is en met het ministerie van Justitie en Veiligheid bezien of de bestaande diefstal van accu’s kan worden teruggedrongen”, schrijft Keijzer aan de Tweede Kamer, in reactie op het rapport.

Bestraft
Nu worden accudieven bijna nooit gepakt, melden de onderzoekers van onderzoeksinstituut SEO aan Keijzer. "Burgers en bedrijven moeten erop kunnen rekenen dat het overtreden van de wet wordt bestraft. Op het gebied van accudiefstal is dat op dit moment niet het geval.”

Volgens de onderzoekers is meer inzet van de politie vereist, als telecomproviders besluiten gestolen accu’s sneller te vervangen. "Wanneer accu’s direct zouden worden vervangen terwijl er niet of nauwelijks opsporing plaatsvindt, kan dit zorgen voor een exponentiële toename van diefstal”, aldus SEO.