Gemeenten in de clinch met bonden over verhuizing ambtenaren

Print
Gemeenten in de clinch met bonden over verhuizing ambtenaren

Het pand in Heerlen staat klaar voor ambtenaren uit Sittard-Geleen, Heerlen en Maastricht. Afbeelding: Peter Schols

Sittard - Het juridisch gesteggel over het Shared Service Center duurt voort. Vakbonden en ondernemingsraden kondigen nieuwe procedures aan tegen het dienstencentrum.

Het juridisch getouwtrek over de verhuizing van ambtenaren van de gemeenten Maastricht, Sittard-Geleen en Heerlen naar een gezamenlijk Shared Service Centre Zuid-Limburg duurt voort.

Na de ondernemingsraad (OR) van Maastricht is nu ook de OR van Sittard-Geleen in beroep gegaan tegen de ontvlechting of overheveling van de inkoop- en informatiediensten naar een gezamenlijk dienstencentrum aan de CBR-weg in Heerlen. Alleen in die laatste gemeente vindt geen gang naar de rechter plaats.

Kostenbesparing
Tientallen ambtenaren verzetten zich tegen de krachtenbundeling omdat het volgens hen geen kostenbesparing of kwaliteitsverbetering oplevert. Ook zijn ze het niet eens met het sociaal plan en de arbeidsvoorwaarden, die in maart van dit jaar eenzijdig door burgemeesters en wethouders van de drie gemeenten werden vastgesteld. Dat gebeurde toen bleek dat het akkoord dat met de vakbonden was overeengekomen, niet conform afspraak ter instemming was voorgelegd aan de ambtenaren.

Naast de ondernemingsraden hebben ook de vakbonden CNV-publieke zaak en FNV-overheid een kort geding aangekondigd tegen de werkgevers van het SSC-ZL. Zij willen dat het verhuisproces wordt opgeschort en nieuwe onderhandelingen opstarten.

Lees ook: Ambtenaren slepen gemeente Maastricht voor rechter

Maastricht wil daar niet op wachten. Volgens de gemeente hebben de procedures geen opschortende werking en kan de verhuizing dus gewoon beginnen, de negatieve adviezen van de OR ten spijt.

Op 8 oktober is begonnen met de medewerkers inkoop. Dat proces moet op 1 januari 2019 zijn afgerond. De medewerkers van de informatiedienstverlening volgen dan snel. Zij moeten uiterlijk medio volgend jaar zijn verhuisd. Daarna zijn de personeels- en salarisadministratie aan de beurt. Dat staat in een raadsinformatiebrief die deze week naar de Maastrichtse gemeenteraad is verstuurd.

Voorlopige voorziening
De ondernemingsraad gaat ook daar tegen in beroep. Er is intussen een voorlopige voorziening aangevraagd bij de ondernemingskamer van de Amsterdamse rechtbank om dat proces stop te zetten.

Eerder haalde de OR bakzeil bij de rechter. De ambtenaren wijzen er echter op dat het geen herhaling van zetten is omdat het bezwaar dit keer niet is gericht tegen de overheveling maar tegen de afwijzing van het advies van de OR over de arbeidsvoorwaarden.

Volgens de gemeenten is het bundelen van diensten nodig om de kwaliteit te verbeteren, de kosten te verlagen en minder kwetsbaar te worden voor een braindrain.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen