Van Nul tot Nu: Eenheid als misverstand

Print
Van Nul tot Nu: Eenheid als misverstand

Een voorbeeld van opstand in Limburg: het beleg van Maastricht door de revolutionaire Fransen in 1793. Afbeelding: Archief Martin van der Weerden

Geschiedenisdocent Martin van der Weerden van het Bernardinuscollege schrijft wekelijks voor VIA Heerlen de rubriek 'Van nul tot nu'. Daarin beschrijft hij een stukje geschiedenis van Parkstad.

Horen Nederlands en Belgisch Limburg eigenlijk bij elkaar. Of bestaat 'de Limburger' gewoonweg niet? Onze koningin Maxima werd nog niet zo lang geleden met verontwaardiging overladen vanwege haar kritische opmerking “De Nederlander bestaat niet”. Zij wilde daarmee vooral de grote verscheidenheid binnen de Nederlandse bevolking aangeven. Dezelfde kritische kanttekening kan je ook maken bij het begrip “Limburger”.

Cultuurverschillen
De doorgewinterde voetbalfans zullen grif beamen dat er grote cultuurverschillen bestaan tussen de inwoners van Parkstad, Maastricht en laten wij zeggen Venlo. De aanhangers van een groot-Limburgse gedachte zien graag meer samenhang tussen Belgisch en Nederlands Limburg, omdat die volgens hen “altijd al bij elkaar gehoord hebben”. Dit idee van een vroegere Limburgse eenheid berust echter op een serie misverstanden. Een staatkundige eenheid is er in het Maasdal nooit geweest. Het verbrokkelde gebied werd de prooi van machthebbers van buiten: de hertogen van Brabant en Gelderland, de bisschoppen van Luik en Keulen en vanaf de 17e eeuw de Staten-Generaal in Den Haag. Zelfs de naam Limburg komt van een gebied dat bijna volledig ten zuiden van de huidige provincie ligt. Vijftien jaar na het ontstaan van de provincie Limburg vond een breed gedragen opstand plaats: “Vooral niet bij Holland!”

Discussie en lezing

Het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG) organiseert in het kader van de Maand van de Geschiedenis een tweetal boeiende bijeenkomsten rond dit thema. Op donderdag 18 oktober vindt om 19.30 uur in het Bernardinuscollege een paneldiscussie plaats onder de titel “Wanneer komen de Limburgers in Opstand?”. Op dinsdag 23 oktober is om 19.30 uur bij Schunck* in het Glaspaleis de lezing van Erik Lemmens over de unieke positie van Limburg. Informatie: www.lgog.nl.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →