Meerssen is gft-kampioen van Limburg, Venray onderaan

Print
Meerssen is gft-kampioen van Limburg, Venray onderaan

Afbeelding: iStock

Van de Limburgse gemeenten wordt in Meerssen het meeste gft-afval per inwoner opgehaald: 211 kilo, gemeten over het hele afgelopen jaar.

De inwoners van Meerssen en zijn kerkdorpen staan daarmee eenzaam aan kop, want de nummer twee Valkenburg aan de Geul komt aan 177 kilo per inwoner. Vlak daarachter staan Nuth, Onderbanken en Peel en Maas.

Onderaan
Onderaan de Limburgse lijst bungelt Venray.  Daar boden de inwoners vorig jaar maar 42 kilo groente-, fruit- en tuinafval per persoon aan. Ter vergelijking: dat is 20% van de hoeveelheid in Meerssen.

Dat alles blijkt uit cijfers van het CBS, die op een rijtje zijn gezet door bureau LocalFocus.

Oorzaken
Voor de verschillen kunnen meerdere oorzaken zijn. Zoals de vraag hoe vaak er in een gemeente gft-afval wordt ingezameld. Of de aanwezigheid van tuinen, die in stedelijke gebieden doorgaans wat schaarser zijn.

Bij deze cijfers moet wel worden vermeld dat van zeven Limburgse gemeenten nog geen gegevens over het gft-aanbod beschikbaar waren.

Kaartje
Kijk op het interactieve kaartje naar de gft-cijfers in jouw gemeente:

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →