Een e-mail versturen zonder het je kinderen te hoeven vragen

Print
Een e-mail versturen zonder het je kinderen te hoeven vragen

Doortje Houben ‘chat’ op de ouderwetse manier met studente Monique Brenninkmijer. Afbeelding: Sjak Planthof

Buitenlandse studenten in Maastricht oefenen hun Nederlands, en senioren leren digitale kneepjes.Het mes snijdt aan twee kanten in Trefcentrum Wittevrouwenveld.

Aan een grote tafel in een ruimte van Trefcentrum Wittevrouwenveld zit Door Houben (73). “Zeg maar Doortje.” De 73-jarige vrouw uit Sint Maartenpoort schuift aan bij de wekelijkse bijeenkomst waarin senioren digitale kneepjes krijgen bijgebracht. Ze heeft een tablet, maar die heeft ze vandaag niet bij zich. “Ik heb inmiddels geleerd hoe ik met een pijl over het scherm kan gaan.” Eén van haar kinderen helpt haar wel eens. Ze heeft ook een mobiele telefoon. “Maar ik heb nog nooit ge-appt.” Ze hoort van haar zoon dat je ook kunt skypen, met elkaar praten via het beeldscherm van de tablet, waarop je elkaar kunt zien. “Hij doet dat wel. Ik hoop dat binnenkort ook te kunnen.”

Mes snijdt aan twee kanten
De digitale middagen worden georganiseerd door EnactusMaastricht. Dat is een groep studenten van internationale pluimage. Onder de noemer Connectus brengen ze senioren in contact met moderne technologie. Enactus-voorzitter Rens Roodzant: “Het mes snijdt aan twee kanten. De studenten brengen de senioren iets bij over het omgaan met digitale communicatiemiddelen. Zelf kunnen de buitenlandse studenten schaven aan hun kennis van het Nederlands door de gesprekjes die ze met de senioren hebben.”
Roodzant zit achter het scherm van een i-Pad met Leo van der Veer (92) uit Bosscherveld. Van der Veer zegt: “Sinds een half jaar heb ik zo’n tablet en ik weet nog niet alle mogelijkheden ervan.” Hij heeft ook een smartphone. “Maar die ligt al een jaar in de kast. Ik wil nu ook wel eens leren daar mee om te kunnen gaan.”

Goud
Volgens Annie van de Put (73) zijn deze digitale middagen ‘met geen goud te betalen’. “Het is heel laagdrempelig, en ook niet dwingend. Je kunt gerust een keer overslaan.” Ze is sinds 1996 vrijwilliger bij Trajekt en heeft al diverse pogingen vanuit de welzijnsorganisatie om senioren op de digitale snelweg te helpen zien stranden. “Het was te klassikaal en te veel éénrichtingsverkeer. Nu leren ze waar ze zin in hebben: chatten, emailen, digitale kerstkaarten maken. Eén op één.” Van de Put begeleidt de digitale middagen sinds Enactus er twee jaar geleden mee begon.
Inmiddels houdt Enactus ook in het gemeenschapshuis in Heer digitale middagen met senioren. “Roodzant: “In Mariaberg staan we ook in de startblokken.”

De deur uit
Ilse Starren (78) schuift deze woensdagmiddag voor de derde keer in het Trefcentrum aan bij de bijeenkomsten. “Ik ben alleenstaand. Het is soms moeilijk om contact te leggen. Ik heb een laptop, en ik wil de handigheden leren, zoals betalen via internet. Mijn buren kunnen me daarbij niet helpen.” Ondertussen brengt Enactus-voorzitter Roodzant aan senior Van der Veer aan een naburige tafel kneepjes bij voor het gebruik van e-mail. “In de onderwerpregel kunt u een kleine samenvatting invullen.”
Begeleidster Van de Put ziet het allemaal tevreden aan. “Ze zitten niet thuis voor de buis, maar gaan de deur uit. Ze kunnen straks een e-mail versturen zonder het aan hun kinderen te hoeven vragen.”

'A little bit'
Doortje Houben is in gesprek met Monique Brenninkmijer. De studente is half Spaans, maar Nederlands is haar moerstaal. Houben wil graag wat Engels leren. “Ik kan het ‘a little bit’ maar ik kan nog geen zinnen maken. Ik ben een beetje schuw. Ik durf het niet zo goed. Hier kan ik ook dat oefenen.” Dan zegt ze tegen Brenninkmijer: “Wat is het verschil tussen appen en chatten?” De studente: “Daar is geen verschil tussen.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →