Duitse politie voorkomt kraak en pakt leden Nederlandse Audi-bende op

Print
Duitse politie voorkomt kraak en pakt leden Nederlandse Audi-bende op

Afbeelding: ANP

In het Zuid-Duitse Germering en Gilching zijn in de nacht van dinsdag op woensdag vier leden van een plofkrakersbende opgepakt nadat een kraak kon worden voorkomen. Een van de mannen werd neergeschoten bij de geldautomaat. Een ander is nog steeds op de vlucht.

Volgens Duitse media gaat het om leden van de vanuit Nederland opererende Audi-bende. Twee mannen probeerden rond half drie een geldautomaat op te blazen in Germering, dat iets ten westen van München ligt. Hun actie werd onderbroken door de politie. 

Vlucht
Eén van de verdachten vluchtte te voet. De ander stapte volgens Süddeutsche Zeitung in een Audi RS 500 en probeerde zich daarmee een weg langs verschillende politiewagens te banen. Zes auto's van de politie raakten daarbij beschadigd. 

Ondertussen openden agenten het vuur op de man in de vluchtauto. Hij kon uiteindelijk worden gestopt toen een politiebusje de Audi ramde en hij door een politiekogel in zijn schouder werd geraakt. 

Tijdens de snel daarna opgezette klopjacht - er werd onder meer een politiehelikopter ingezet - werden in een appartement in het nabijgelegen Gilching drie andere verdachten opgepakt. Zij zouden volgens Duitse media tot dezelfde internationale bende behoren die vanuit Nederland opereert.

De bendeleden zouden naar Duitsland zijn gegaan om er kraken te plegen. De bende was al langer in het vizier van de onderzoekers.

 

Gas
De politie gaat ervan uit dat de mannen de geldautomaat wilden opblazen nadat zij daarin een gas hadden gevoerd. Vanmiddag om 12.00 uur zal de Duitse politie tijdens een persconferentie meer informatie geven over de actie. De neergeschoten verdachte is naar een ziekenhuis gebracht. Naar de te voet ontsnapte verdachte wordt nog steeds gezocht. 

Audi-bende
Deze zogeheten Audi-bende is al enkele jaren actief in Duitsland omdat de Nederlandse geldautomaten steeds beter beveiligd zijn. De groep plofkrakers, zo’n 200 man groot en vooral uit de regio Utrecht, rijdt met snelle (gestolen) Audi’s naar Duitsland om daar een plofkraak te plegen. Ze vluchten vervolgens in hun Audi’s met hoge snelheid weer naar Nederland.

De grote groep huurt in Duitsland ook wel eens ruimtes om het materiaal dat ze bij de plofkraken gebruiken, op te slaan.