Nederweert krijgt twee proeftuinen voor zonneweides

Print
Nederweert krijgt twee proeftuinen voor zonneweides

archiefbeeld Afbeelding: iStock

Nederweert - De gemeente Nederweert onderzoekt twee initiatieven voor zonneweides. Om hoeveel hectare zonnepanelen het in totaal gaat, wil de gemeente nog niet kwijt.

In totaal hebben zich volgens de gemeentewoordvoerder vier initiatiefnemers bij de gemeente gemeld voor de aanleg van een grootschalige zonneweide. Omdat de mogelijkheden om met twee initiatieven aan de slag te gaan nog worden onderzocht, wil de gemeente nog niet kwijt om welke initiatiefnemers en hoeveel hectare het gaat.

Inzicht
De aanleg van twee proeftuinen moet de gemeente meer inzicht geven in deze ‘nieuwe’ vorm van duurzame energieopwekking. Nederweert trekt hierin samen op met buurgemeente Leudal waar ook twee proeftuinen komen. De proef moet leiden tot algemeen geldende beleidsregels voor zonnevelden.

Energieneutraal
Omdat Nederweert in 2035 energieneutraal wil zijn, wordt de proef met zonneweides opgestart. Voor het opwekken van voldoende energie zijn in Nederweert 18 windmolens en 279 tot 300 hectare zonnepanelen nodig. Hoewel hier wel de voorkeur van de gemeente naar uitgaat, lukt dat niet door alle beschikbare daken van gemeentelijke gebouwen en bedrijven vol te leggen. Dat levert ‘slechts’ 53 hectare zonnepanelen op, zo becijferde de Natuur- en Milieufederatie Limburg. Daarom gaat de gemeente nu aan de slag met zon op het land. 

Behalve naar zon en wind wil de gemeente Nederweert ook kijken naar andere technieken om energie op te wekken zoals biomassa en geothermie (aardwarmte).

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →