Energiebedrijf EnergieFlex in de problemen

Print
Energiebedrijf EnergieFlex in de problemen

Afbeelding: ANP

Energiebedrijf EnergieFlex verkeert in financiële problemen. Het is ook zijn vergunning kwijt.

De rechtbank in Utrecht heeft EnergieFlex deze week uitstel van betaling verleend. Een bewindvoerder is aangesteld om de balans op te maken bij de onderneming, die tevens hoofdsponsor is van voetbalclub NEC en rugsponsor van NAC.

Niet op orde
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de vergunning van EnergieFlex inmiddels ingetrokken.Het bedrijf kwam in het verleden meerdere keren in aanvaring met de ACM.

De toezichthouder constateerde vorig jaar dat de administratie en interne controle bij EnergieFlex niet op orde waren. In 2015 tikte de waakhond het bedrijf op de vingers wegens onjuiste voorlichting aan klanten.

Klanten
De ACM zegt dat klanten van het bedrijf niet hoeven te vrezen. Ze blijven dankzij een speciale regeling gas en stroom ontvangen en hoeven daar zelf niets voor te doen.

De komende dagen bekijkt de bewindvoerder van EnergieFlex of er een energieleverancier is die zijn klanten kan overnemen. Als het niet lukt om de klanten over te dragen, worden deze verdeeld over andere energieleveranciers. De levering van elektriciteit en gas wordt in alle gevallen voortgezet, aldus de ACM.

Even niet overstappen
Tijdens deze overgangsperiode, die maximaal duurt tot en met 31 oktober, kunnen de klanten van EnergieFlex niet zelf overstappen. Zodra klanten aan een andere leverancier zijn overgedragen, krijgen zij hierover bericht. Ze kunnen dan besluiten om bij die nieuwe leverancier te blijven of om alsnog over te stappen naar een andere leverancier, laat de toezichthouder weten.

EnergieFlex verkoopt energiecontracten en zoekt daarbij naar eigen zeggen naar de schoonste energie voor de laagste prijs. Het bedrijf wekt zelf geen elektriciteit op, maar is een wederverkoper van energie.

Oorzaken
Marketingmanager Ralph Nadolski van Energieflex zegt tegen de krant De Gelderlander de ontstane situatie 'heel vervelend' te vinden.

Hij noemt twee oorzaken voor de financiële problemen van zijn bedrijf: "de inkoopprijzen voor energie zijn erg hard gestegen, dat hebben wij niet volledig kunnen doorberekenen aan onze klanten. en twee: de concurrentie in onze branche is moordend. Het kost veel geld om klanten te werven en te behouden. Toen onze situatie verslechterde, hebben we naar overnamepartners gezocht. Dat is niet gelukt."