Vincentiusvereniging: het laatste vangnet bij armoede

Print
Vincentiusvereniging: het laatste vangnet bij armoede

Math Kreutz, voorzitter van de Vincentiusvereniging Heerlen. Afbeelding: Torsten Faruhn

Terwijl in de media volop aandacht is voor internationale nood, voltrekt zich in de eigen buurt of straat een stille humanitaire ramp: armoede. Woensdag 17 oktober is de internationale dag voor de uitroeiing van de armoede. De Vincentiusverenigingen in Heerlen, Landgraaf en Kerkrade spannen zich hier al jaren dag in dag uit voor in.

De Vincentiusvereniging is een wereldwijde organisatie met zelfstandige lokale afdelingen die uitsluitend bestaan uit vrijwilligers. Zij draagt het gedachtengoed van de Franse heilige Vincentius a Paulo uit, die zich in de 16e eeuw inzette voor noodlijdenden.
“Zorg op maat is ons streven. Dit kost tijd en energie”, legt Math Kreutz, voorzitter van de Heerlense afdeling uit. “Hulpvragen worden meestal doorverwezen vanuit officiële instanties zoals de huisarts, maatschappelijk werk, Alcander, Meander, vluchtelingenwerk of RIMO.”

Woninginrichting
De meeste hulpvragen hebben met inrichting van woningen te maken. Dat gaat verder dan meubels alleen: “Het is bijna niet te geloven, maar helaas wonen in Nederland nog gezinnen op het beton. Wij krijgen dan via een officiële instantie een aanvraag of er geld beschikbaar is om bijvoorbeeld een vloer te leggen.” Ook hulpvragen voor witgoed komen geregeld binnen. Wanneer gezinnen het financieël niet breed hebben is het immers een ramp om een grote uitgave te moeten doen, zoals voor een wasmachine, ijskast of diepvries. “Denk maar aan een alleenstaande moeder die net is verhuisd en een kinderkamer moet inrichten.”

Voorwaarden
Er zijn geen eisen verbonden aan een hulpvraag. Wel verwacht de Vincentiusvereniging dat de vrijwilligers zichbij de hulpvrager thuis een beeld kunnen maken van wat er nodig is. “Wij hopen zo een duidelijk beeld te krijgen van de situatie om goede hulp te kunnen bieden. Daarnaast verwachten we ook dat ze zelf helpen en op hun eigen wijze hun bijdrage leveren. Op deze manier proberen we de zelfredzaamheid te vergroten en er voor te zorgen dat mensen hun problemen niet alleen buiten zichzelf leggen.”, vertelt voorzitter Math Kreutz. 

Samenwerking
Op dit vlak zoeken de Vincentiusverenigingen in Heerlen, Kerkrade en Landgraaf elkaar op om een samenwerkingsverband op te zetten: “De eerste stappen zijn gezet en hopelijk volgen er meer. Het bundelen van krachten zorgt dat we niet alleen sterker komen te staan, maar ook op een meer adequate manier kunnen inspelen op eventuele hulpvragen.” “Een ander voorbeeld van ons werk is het  vergoeden van de overnachtingen in het Ronald McDonald-huis en de reiskosten van een alleenstaande moeder, die haar zoontje in het ziekenhuis had liggen met een ernstige ziekte”, verklaart Math Kreutz nader. 

Doorverwijzen
Een belangrijk onderdeel van de hulpverlening is het doorverwijzen naar andere instanties waar dat nodig is, bijvoorbeeld Hoop Op Toekomst, Samen delen, Elk kind telt in Nuth, Boeken voor Mensen of Kledingbank Limburg. Alle hulpvragen die binnenkomen worden grondig bekeken: “We verwachten dat mensen hun huis openstellen voor een intakegesprek. En dat ze zelf actie ondernemen om hun situatie te verbeteren.” Geloof of achtergrond van iemand heeft nog nooit meegewogen of de zorgvraag wordt behandeld. “Wij bieden hulp waar hulp nodig is vanuit christelijke naastenliefde”, besluit Kreutz. 

Voor meer info, zie www.vincentiusheerlen.nl.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →