Voorzitter ABP: hoog tijd voor een nieuw pensioenstelsel

Print
Voorzitter ABP: hoog tijd voor een nieuw pensioenstelsel

Corien Wortmann-Kool. Afbeelding: De Limburger

ABP-voorzitter Corien Wortmann-Kool spoort het kabinet en de sociale partners aan om snel werk te maken van een nieuw pensioenstelsel.

"We kunnen de pensioenen van werkenden en gepensioneerden de komende jaren niet verhogen met de inflatie. Ik kan dat niet meer uitleggen aan onze deelnemers. We zien dat de economie aantrekt en dat de lonen stijgen. Maar onze deelnemers merken daar helemaal niets van."

Rendement
De beleidsdekkingsgraad van ABP ligt met 104,7 procent in het derde kwartaal van 2018 boven het minimaal vereiste niveau. Het rendement op de beleggingen laat een plus zien van 1,1 procent. Dat is 4,7 miljard euro. "De positie verbetert dus stap voor stap”, zegt Wortmann-Kool. "Maar de pensioenen lopen totaal uit de pas, want pas bij een dekkingsgraad van 123 procent mag ABP volledig indexeren.”

Economisch
De ABP-voorzitter vindt daarom dat het tijd is voor een nieuw pensioenstelsel. "Een stelsel waarbij de pensioenen verhoogd worden als het economisch beter gaat en verlaagd worden als het tegenzit. Een stelsel dat beter aansluit bij de arbeidsmarkt en vooral beter te begrijpen is voor onze deelnemers.”

De verwachting is dat de wereldeconomie de komende maanden zal blijven groeien en de rentes geleidelijk zullen stijgen. Dat kan gevolgen hebben voor de beleggingen van ABP want de financiële markten hebben de afgelopen jaren juist goed gerendeerd bij lage rentes.