Naar Toverland omdat de dokter het zegt: achtbanen helpen tegen nierstenen

Print
Naar Toverland omdat de dokter het zegt: achtbanen helpen tegen nierstenen

Fenix Afbeelding: Stefan Koopmans

Een dagje naar Toverland omdat de huisarts dat aanraadt. Zo gek als het klinkt, is het niet. Achtbanen helpen namelijk tegen nierstenen. Twee Amerikaanse artsen die met deze opvallende suggestie tegen de klachten kwamen, zijn daarvoor beloond met de Ig-Nobelprijs van de universiteit van Harvard.

Nadat patiënten hen uit eigen ervaring tipten over de oplossing, onderzochten de artsen David Wartinger en Marc Mitchell of nierstenen bij het rijden van achtbanen echt loslaten en het lichaam verlaten. Wat bleek: bij twee derde van de ritten verdwenen de nierstenen inderdaad richting de urineleider.

De stenen verdwijnen door de snelle veranderingen van richting en door de trillingen. Omdat de G-krachten daar het hardste werken, raden de wetenschappers aan om plaats te nemen in het achterste wagonnetje.

Ig-Nobelprijs
De Ig-Nobelprijs werd afgelopen maand voor de 28e keer uitgereikt door de medische faculteit van de prestigieuze universiteit Harvard uit de Verenigde Staten. De prijs is bedoeld voor onderzoekers die mensen aan het lachen brengen, maar tegelijkertijd serieus tot nadenken aanzetten. Het onderzoek werd gedaan met kunstnieren van siliconen, gevuld met urine en nierstenen in verschillende groottes.

Voor wie nu direct naar Troy, Fenix of Booster Bike wil gaan: er is helaas nog een maar. Bij grotere stenen, vanaf zes millimeter, werkt een ritje niet. Deze patiënten zullen toch echt naar hun dokter moeten.