AH: klant kan best zelf beoordelen of zijn bessen nog goed zijn

Print
AH: klant kan best zelf beoordelen of zijn bessen nog goed zijn

Afbeelding: iStock

Albert Heijn wil het label 'beste kwaliteit tot en met' schrappen om voedselverspilling tegen te gaan. Klanten mogen hun eigen groente en fruit gaan controleren op de houdbaarheid. Andere supermarkten hebben geen plannen om met dit etiket te stoppen.

Het label 'beste kwaliteit tot en met' staat op producten als verpakte komkommers, avocado's, paprika's, appels, bessen en aardappelen.

Weggooien
"Het gaat voornamelijk om groente en fruit", zegt Pauline van den Brandhof, woordvoerder van Albert Heijn. "Het label is bedoeld om klanten te laten weten wanneer de smaak van het product optimaal is. Je ziet echter dat mensen zich sterk laten leiden door het label met het weggooien van groente en fruit. Er staat nog niets concreets op de planning, maar we zijn wel in overleg om het label op den duur te verwijderen. We willen hiermee graag voorkomen dat mensen iets eerder weg gooien dan nodig is’’, zegt Van den Brandhof. 

Vorige week maakte de Engelse supermarktketen Tesco bekend het 'beste kwaliteit tot en met' label op groente en fruit te schrappen. "We vinden het een goede stap die Tesco zet. Hiermee voorkom je inderdaad nog meer voedselverspilling", aldus van den Brandhof. 

Zintuigen
"Uit onderzoek blijkt gewoon dat mensen niet goed omgaan met het weggooien van voedsel", zegt Else de Kwaasteniet van het Centraal Bureau van Levensmiddelenhandel. Jaarlijks wordt in Nederland zo'n 2 miljoen ton aan voedsel verspild.

Dat is 100 kilo per persoon, waarvan 40 kilo in de kliko thuis beland. Dat zijn niet alleen restjes voedsel, maar ook ongeopende verpakkingen die weg worden gedaan, omdat de houdbaarheid is verstreken, blijkt uit onderzoek van de Wageningen & University. 

"Door het verwijderen van zo'n label gaan mensen eerder een beroep doen op hun zintuigen. Ze kunnen zelf hun groente en fruit controleren door te ruiken, proeven of voelen of iets nog goed is om te eten," zegt de Kwaasteniet. 

Plannen
Er zijn meer plannen rondom de houdbaarheid van levensmiddelen. In Nederland hebben verschillende organisaties, waaronder het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI), het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en het voedingscentrum de Greendeal Over de datum gesloten.  

"Het doel van deze deal is om consumenten te informeren over de houdbaarheid van voedsel. Op deze manier wordt het begrip, en het gebruik van houdbaarheidsdata onder consumenten bevorderd", zegt Raoel Koole, woordvoerder van het LNV. 

Lang houdbaar
Voor lang houdbare artikelen geldt dat ze vaak lang na het verstrijken van de THT-datum (tenminste houdbaar tot) gegeten kunnen worden. Frisdranken, honing, gedroogde pasta, rijst, thee of koffie tot na een jaar genuttigd worden, blijkt uit de houdbaarheidswijzer van Over de datum.

Boter, chocolade, pindakaas of chips kun je nog goed eten tot twee maanden na het verstrijken van de THT-datum, of zelfs langer. Voor brood, kaas of yoghurt geldt dat ze vaak zonder risico's tot een aantal dagen na de THT-datum nog gegeten kunnen worden. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →