'Verdachten die aanslag in Nederland wilden plegen zaten in vakantiehuisje Weert'

Print
'Verdachten die aanslag in Nederland wilden plegen zaten in vakantiehuisje Weert'

Afbeelding: Videostill Politie

De terreurcel die volgens Justitie een aanslag plande op een evenement in Nederland, werd al maandenlang door de politie in de gaten gehouden.

Dat melden RTL Nieuws en NRC naar aanleiding van eigen onderzoek.

Infiltratie
Er zou een unieke undercoveroperatie zijn opgestart: een politie-infiltrant legde contact en volgde de groep van dichtbij. De politie leverde ook wapens aan de groep.

Het onderzoek begon al in april nadat de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst AIVD had ontdekt dat de groep een aanslag zou willen plegen. Vervolgens zou 'alles uit de kast zijn gehaald' om een aanslag te voorkomen. Infiltratie in de terreurcel was daar onderdeel van, meldt RTL-verslaggever Jeroen Wetzels.

De undercoveragent legde contact met hoofdverdachte Hardi N., aan wie hij zich voordoet als leverancier van de spullen die nodig zijn voor een aanslag. Later kwam er nog een infiltrant bij. Door het onderzoek komt de politie aan zeven verdachten, allen mannen tussen de 18 en 34 jaar.

Vakantiehuisje
Eind september werden de zeven verdachten opgepakt in Weert en Arnhem. Hun hechtenis werd dinsdag verlengd. De vier verdachten die op een parkeerplaats in Weert werden aangehouden, zouden in de weken voor hun arrestatie met politie-infiltranten in een vakantiehuisje in Weert hebben gezeten. Volgens RTL Nieuws hing dat huisje vol met afluisterapparatuur.

Het OM wil niet bevestigen of er inderdaad geïnfiltreerd is in de terreurcel. "We hebben eerder aangegeven dat er veel bijzondere opsporingsmiddelen zijn ingezet", meldt een woordvoerder van het Landelijk Parket. "Een toelichting daarop komt bij de rechtbank, maar niet nu in de media."

Uitgesteld
De groep zou aanvankelijk het plan hebben gehad om al in augustus toe te slaan. Die aanslag werd uitgesteld, omdat nog niet alle wapens binnen waren. Het plan was namelijk om eerst bij een groot evenement een autobom af te laten gaan om de hulpdiensten te lokken, en vervolgens met bomvesten en vuurwapens zoals Kalasjnikovs op een andere plek te werk te gaan.

In de huizen van verdachten wordt materiaal voor bomvesten gevonden, vijf handvuurwapens en honderd kilo kunstmest die vermoedelijk voor een bom bedoeld is. Het is niet bekend welk evenement de cel op het oog had.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →